Підсумки засідання НКРЗІ

11.12.2018 відбулося засідання НКРЗІ. У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія: — прийняла за основу проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Порядку надання висновків щодо електромагнітної сумісності та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв».

11.12.2018 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— прийняла за основу

проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Порядку надання висновків щодо електромагнітної сумісності та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв».

Строк прийняття зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань до проекту акта та проекту аналізу регуляторного впливу з дня їх оприлюднення — до 14.01.2019 року;

— прийняла рішення про затвердження

Порядку проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг та визначення операторів, провайдерів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках таких послуг і визнання такими, що втратили чинність, рішення НКРЗ від 19 лютого 2009 року № 1366 «Про затвердження Переліку ринків телекомунікаційних послуг в Україні, прийнятих для аналізу з метою попереднього регулювання» та рішення НКРЗ від 25 серпня 2011 року № 444 «Про затвердження Порядку аналізу ринків послуг пропуску трафіка та визначення операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою».

На думку експертів, новації нагадують спробу розробників проекту Порядку незаконним шляхом втрутитись у господарську діяльність, бо Верховна Рада України до цього часу не ухвалила державну політику і законодавчо не забезпечила запровадження норм та положень законодавства ЄС у сфері телекомунікацій (електронних комунікацій), закладених в Угоді про Асоціацію, новації проекту Порядку не відповідають вимогам діючого Закону України «Про телекомунікації» і є черговою спробою безпідставно розширити повноваження НКРЗІ, не визначені Законом.

Дане рішення буде подано на державну реєстрацію до Мін’юсту;

— висловилася за доцільність

прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про поштовий зв’язок“ (щодо посилення захисту трудових прав працівників поштового зв’язку)»;

— затвердила План діяльності

з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік та прийняла рішення подати пропозиції до плану діяльності Кабінету Міністрів України з підготовки проектів регуляторних актів, сформовані на підставі розділу «Проекти законів та інших регуляторних актів державних органів» даного Плану;

— внесла зміни

у додатки 15 та 16 до рішення НКРЗІ від 07.03.2017 № 120 «Про затвердження інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг, що надаються НКРЗІ».

Рішення прийнято на підставі рекомендації Аудиторського звіту від 05.10.2018 № 2 аудиту ефективності «Оцінка діяльності НКРЗІ щодо якості надання адміністративних послуг з виділення номерного ресурсу та переоформлення дозволу на використання номерного ресурсу» за період 01.04.2017 — 31.08.2018.

— погодила проект

розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії кібербезпеки України», надісланий листом Держспецзв’язку, із зауваженням.

Зауваження стосуються пункту плану, яким ставиться завдання створення на базі УДЦР галузевого CERT. НКРЗІ пропонує створити робочу групу для визначення законодавчих підстав, механізму фінансування, тощо, бо на цей час законодавство не визначає цих повноважень, а ні за НКРЗІ, а ні за УДЦР.