Від спорту до мистецтва

На запрошення Французького інституту в Україні цей митець неодноразово відвідував Україну: спочатку з виставами як танцівник, пізніше — як хореограф-постановник. Захоплений професійністю і самовіддачею українських танцюристів, французький хореограф запропонував 12 українським танцівникам хіп-хопу перейти від спорту до мистецтва, від сольних виступів на міжнародних хіп-хоп чемпіонатах до створення мистецького проекту «Сучасний балет з елементами хіп-хопу «Переміщення/Motion».

Від спорту до мистецтва

У Київському національному академічному театрі оперти відбулася прем’єра франко-українського балету з елементами хіп-хопу «Переміщення/Motion», який поставив французький хореограф Браїм Бушелагем.

На запрошення Французького інституту в Україні цей митець неодноразово відвідував Україну: спочатку з виставами як танцівник, пізніше — як хореограф-постановник. Захоплений професійністю і самовіддачею українських танцюристів, французький хореограф запропонував 12 українським танцівникам хіп-хопу перейти від спорту до мистецтва, від сольних виступів на міжнародних хіп-хоп чемпіонатах до створення мистецького проекту «Сучасний балет з елементами хіп-хопу «Переміщення/Motion».

«Задоволений тим, що зміг реалізувати цей проект з українськими танцівниками. Вдячний за допомогу Національній опереті України, Французькому інституту в Україні і чудовим українським танцівникам. Я немов повернувся до молодості, працюючи з такими молодими талановитими виконавцями. Вони віддали всі свої сили, щоб цей проект відбувся. Разом з хлопцями у цьому проекті беруть участь і дівчата, вони привносять у танець багато цікавих елементів.

«Переміщення/Motion» — це поєднання французької і української культури. Сила проекту в тому, що його учасники представляють не лише Київ, але майже всю Україну. Всі виконавці дуже різні, кожен привносить до вистави щось своє. Особисто я танцюю хіп-хоп, бо дуже люблю цю культуру", — зазначив напередодні прем’єри Браїм Бушелагем.

Також перед представниками засобів масової інформації виступили Богдан Струтинський, народний артист України, художній керівник Київського національного академічного театру оперети; Андрій Симонович, автор музики до балету; інші митці, причетні до організації проекту.

А молоді талановиті виконавці розповіли про місце, яке посідає хіп-хоп в їхньому житті.

За режисерським задумом сцена це чистий аркуш. Квадрат 8 на 8 метрів. Як порожній екран, на якому змінюються кадри з фільму. Простір танцю, місце для креативу та хореографії, де 13 танцівників напишуть власну історію, що не лишить байдужими жодного з глядачів.

Граючи виставу в межах цього квадрату та поза ним, надихаючись переходами між відео і танцями, Браїм працює над створенням ігрового простору, поєднуючи енергію брейк-дансу з властивою йому ліричністю. Таким чином, іде процес творення безпосередньо під час гри.

Сюжетна лінія цієї вистави базується на принципах кінематографічного монтажу та використанні цифрових технологій, а створені образи розкривають танець хіп-хоп світові через незвичні для нього медіа. За одну годину актори створюють «власний фільм» і показують його глядачам, використовуючи сучасні технології та свою майстерність.

Сучасний балет «Переміщення» це нагода зазирнути у мистецьке майбутнє вуличних танцівників, спроба зацікавити публіку тим, чим вони живуть насправді, завдяки чому вони вже визнані в усьому світі та запропонувати українському глядачеві по-новому поглянути на цей вид мистецтва з великої сцени.

Виставу першими побачили українці на сцені Національної оперети України. А вже незабаром її матимуть змогу переглянути у Франції та інших європейських країнах.