Микола Голомша: Думаю, Господь дасть оцінку кожному, хто причетний до розстрілів Небесної Сотні

Сьогодні ми є свідками поступової ліквідації маріонеткових колаборантів, їх же ляльководами. Багатьох людей, які розпочинали агресію проти України і всіма силами допомагали ворогу анексувати Крим та піти війною на Донецьку та Луганську області, зараз немає в живих.

Микола Голомша: Думаю, Господь дасть оцінку кожному, хто причетний до розстрілів Небесної Сотні

На теренах нашої держави пішли в небуття українофоби, що красувалися за гроші режиму на телеекранах, глумилися над українським народом, українською мовою, нашими цінностями і сіяли в суспільстві ворожнечу. Називати їх прізвища я не маю жодного бажання.

19 січня мине рівно 5 років від кривавого Водохреща. Не злякавшись Бога, диктаторський режим Януковича застосував силу проти людей, озброєних дерев’яними щитами. А вже 22 січня Україна оплакуватиме перших загиблих. Янголів Небесної Сотні очолять вірменин Сергій Нігоян та Білорус Михайло Жизневський.

Розслідування справи про розстріли на Майдані тягнеться уже 5 років. Але віз і нині там. Її до суду так і не передали. Тим не менш, Оболонський районний суд Києва розглядає справу про держзраду Януковича. У той же час, головний винуватець смертей понад сотні громадян України спокійно почувається у Імперії Зла. Про те, коли вже Янукович, на решті, понесе заслужене покарання, i-ua.tv запитав у лідера партії «Патріот» Миколи Голомши.

— Чим думав Янукович, коли наважився на перші вбивства майданівців? Невже він не розумів, що кровопролиття посилить протестну активність українців?

— Ми маємо публічну позицію Януковича, який повернув вектор розвитку України від ЄС у бік Росії. Цим він, власне, викликав обурення населення. Потім була розправа над дітьми. Але ж Янукович як гарант Конституції мав чітко усвідомлювати небезпеку наслідків насилля. Зрозуміло, що побиття студентів було з ним узгоджене заздалегідь. Після цієї події він публічно погрожував людям за мирні протести, збирав керівників правоохоронних органів та народних депутатів тогочасної більшості. Тому, на мою думку, Янукович свідомо пішов на злочин проти українського народу.

— Чому так довго розслідуються розстріли на Майдані?

— Я досі не можу зрозуміти, тих хто розслідує справу вбивства Небесної Сотні. Чому вона досі не в суді? Народ вимагав, у першу чергу, притягнення Януковича до кримінальної відповідальності. Таке враження, ніби тим, хто прийшов до влади абсолютно байдуже до організації і ходу розслідування вбивства майданівців. Подібну тяганину породила часта зміна генеральних прокурорів і відсутність пріоритетності розслідування у цій справі. До того ж, керівництво слідчої групи не має достатнього досвіду роботи з подібними справами.

Я пам’ятаю як важко давалося розслідування злочинів про злочинні організації та організовані злочинні групи. Вбивствами на Майдані повинні займатися слідчі, що мають потрібний рівень підготовки і навики розслідування. Ще коли я на посаді керівника слідчого відділу обласної прокуратури займався резонансною справою організованої злочинної групи, очолюваної високо посадовцями про викрадення понад ста дітей, звільнив від відповідальності більше 80 медсестер. Вони були лише виконавцями наказів і не скоювали тяжких злочинів. Тоді я заарештував першого заступника представника президента в області, головного лікаря обласного пренатального центру і головного лікаря обласної клінічної лікарні.

Може питання не в слідчі групі, а в заполітизованості і другорядності справи? Бо у звичному режимі слідчий приймає рішення на підставі доказів і внутрішнього переконання. Ми ж маємо всі докази на яву (адже злочини нацистів, разом із винесенням вироків розслідувалися дещо більше року).

Для внутрішнього переконання достатньо відомих дій Януковича. Чого лише варте сприяння діяльності державного апарату на придушення мирного протесту? Для цього він проводив наради з представниками правоохоронців. У той же час, немає жодного виступу Януковича, коли б він висловлювався як гарант Конституції та миротворець. Він просто узурпував владу і виконував свої посадові обов’язки всупереч Конституції та законів України. Тому, я вважаю, що за організацію розстрілів Небесної сотні, кровопролиття на Майдані та війну, відповідальні Янукович та вся його команда.

Я б також не хотів, щоб слідство, у першу чергу, зосереджувалося на діях рядових правоохоронців та керівниках середньої ланки. Вони лише виконували вказівки, у тому числі, і злочинні. У більшості своїй, вони були введені в оману державним апаратом. Тому, найголовніший винуватець смертей — безперечно Янукович. Окрім того, що він організував війну проти власного народу, його злочинна організація залучила загони бандитських формувань. У результаті влада, як мафія злилася з кримінальними елементами. Диктатура Януковича запровадила тероризм та екстремізм проти свого народу, поставивши його в позицію необхідної самооборони. Представники режиму були в рядах мітингувальників, а також стріляли людям в спину і в «беркутівців», щоб влаштувати провокації. Тому я не розумію чому немає результатів розслідування.

— Звісно, український суд може визнати Януковича винним за смерті на Майдані. Але чи буде він покараний? Янукович спокійно собі животіє в Московії і не відчуває жодного каяття за злочини.

— Давайте не будемо забувати, що зрадників спокон віків вішали на стовпах, при вході в місто. Сьогодні ми є свідками поступової ліквідації маріонеткових колаборантів, їх же ляльководами. Багатьох людей, які розпочинали агресію проти України і всіма силами допомагали ворогу анексувати Крим та піти війною на Донецьку та Луганську області, зараз немає в живих. На теренах нашої держави пішли в небуття українофоби, що красувалися за гроші режиму на телеекранах, глумилися над українським народом, українською мовою, нашими цінностями і сіяли в суспільстві ворожнечу. Називати їх прізвища я не маю жодного бажання.

Як тільки над путінським режимом нависне загроза, я дуже сумніваюся, що московити залишать в живих когось із тих, хто у них переховується. Може не стати виключенням і Янукович. Щоб зрозуміти логіку Росії, я б порадив читати історію. Зокрема, звернути увагу на добу Івана Грозного та період СРСР, коли знищувалася неугодні. Тому, я дуже сумніваюся, що Росія аж занадто довго буде покривати ворогів України.

По-друге, я сподіваюся на кару Господню. Рано, чи пізно вона накриє тих, хто розв’язав війну і породив жертви на Майдані, хто бив мирних громадян: митців і робітників, людей різних вікових категорій. На Майдані не було жодних екстремістів. Проти народу вийшли озброєні до зубів спецпризначенці спільно із бандформуваннями. Людям залишалося захищатись будь-якими підручними засобами. Думаю, Господь дасть оцінку кожному, хто брав активну участь у бісівському шабаші проти українства.

— На Вашу думку, ким є для України перші загиблі на Майдані?

— Миротворцями і самовідданими відчайдухами, які жили чеснотами та присвятили себе служінню правді. Вони є тими паростками і зародками демократії та волелюбності українців, які формують політичну націю. Ми маємо пишатися такими людьми і розповідати про них своїм дітям. Передавати нащадкам нашу історію, щоб вони знали про боротьбу і трагедію на Майдані. На пам’яті і чеснотах людей, які загинули взимку 2013 — 2014 року, ми маємо побудувати демократичну державу. У ній людина стане найвищою цінністю. Держава ж повинна створити апарат, який буде для громадян зручним сервісом.