Юрій Буздуган: план Сайдіка не передбачає вирішення конфлікту на Донбасі

Ми можемо скільки завгодно говорити про нелегітимність органів місцевого самоврядування, якщо вони обрані не за українським законодавством, про відсутність пункту про виведення російських військ, про те, що незрозуміло, які сили увійдуть у складі ООН. Наприклад, під час корейської війни, ООН представляли військові зі США. Тобто, цілком можливо, що в Україну у складі мандату Організації Об’єднаних націй увійдуть росіяни. Тобто, лише одна сторона конфлікту.

Юрій Буздуган: план Сайдіка не передбачає вирішення конфлікту на Донбасі

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні Мартін Сайдік пропонує новий план врегулювання конфлікту на Донбасі. Зокрема, передбачається введення спільної місії ООН та ОБСЄ. У складі міжнародних сил будуть військові та поліцейські. На окупованих територіях має запрацювати перехідна адміністрація ООН, а бойовиків за планом повинна очікувати амністія. Нова угода по Донбасу має бути завізована керівниками Нормандської четвірки та ухвалена парламентами цих країн (України, Росії, Німеччини та Франції). Чи допоможе план Сайдіка завершити війну на Донбасі, i-ua.tv запитав у експерта з індустріального розвитку Юрія Буздугана.

— Що для України означає план Сайдіка?

— Почну з головного. Більшість не лише громадян України, але й учасників конфлікту не усвідомлюють, хто є справжніми сторонами протистояння. Скажімо, бойові дії на Донбасі одна частина росіян розглядає як громадянську війну в середині України, а інша — дивиться на них як на протистояння між Києвом та Москвою. Але обидві точки зору є помилковими.

Насправді, український конфлікт на Донбасі — це приблизно те ж саме, що і війна Північної та Південної Корей, або Південного і Північного В’єтнаму. Тобто на перший погляд, це — локальний конфлікт, але насправді він є частиною глобального протистояння. Таке протистояння колись назвуть Четвертою світовою війною, яка почалася після Холодної світової війни.

Тому, вирішити наш конфлікт шляхом з’ясування відносин між Україною і Донбасом неможливо. Відповідно, а ні мінські угоди, а ні інші форми домовленостей між Україною та ТОТ (тимчасово окупованими територіями), жодним чином не здатні вплинути на завершення бойових дій. Це перше, що необхідно усвідомити.

Друге — основне геополітичне зіткнення сучасності — це протистояння між Німеччиною і Сполученими Штатами Америки. Відповідно, жодна угода, де не будуть представлені, з одного боку, інтереси ФРН, а з іншого — США, нічого не вирішить. Тому, план Сайдіка, що передбачає Нормандський формат, який включає Україну, Росію, Німеччину і Францію, також подолати конфлікт не здатний. Звісно, ідея представника голови ОБСЄ цікава і корисна, але лише в тому контексті, що припинення війни — це добре. Однак без участі США черговий план по Донбасу стане приреченим на безперспективність.

Третє — особливості плану Сайдіка не передбачають вирішення конфлікту. Ми можемо скільки завгодно говорити про нелегітимність органів місцевого самоврядування, якщо вони обрані не за українським законодавством, про відсутність пункту про виведення російських військ, про те, що незрозуміло, які сили увійдуть у складі ООН. Наприклад, під час корейської війни, ООН представляли військові зі США. Тобто, цілком можливо, що в Україну у складі мандату Організації Об’єднаних націй увійдуть росіяни. Тобто, лише одна сторона конфлікту.

— План Сайдіка передбачає лише інтереси однієї сторони?

— Саме так. Формат, який не бере до уваги одночасної участі Німеччини і США буде приречений. У даному випадку, Німеччина агресор, який продовжує спроби здобути перевагу, тепер вже не за допомогою російських танків, а дипломатичними методами. А США — сторона, яка захищається у цьому протистоянні.

— Тобто, мирний план для України має враховувати, в тому числі, інтереси США?

— У першу чергу, він має враховувати інтереси України. У цій війні є чотири суб’єкти. Для початку, хочу відкинути ДНР та ЛНР, які не мають ніяких власних цілей, крім приєднання до Росії по «кримському сценарію», тобто по суті є маріонетками Кремля. Отже, існує два головних гравця, між якими йде протистояння — Німеччина і США та два їх сателіти — Росія та Україна, ті, чиїми руками ведеться війна. Наголошую ще раз: без врахування інтересів всіх сторін про стабільність на Донбасі можна забути. Зараз протистояння між Німеччиною та США тільки загострюється.

— Коли воно завершиться?

— Коли підпишуть угоду про зону вільної торгівлі між США та Німеччиною. По суті, протистояння відбувається тому, що Німеччина як лідер ЄС не бажає пускати американські товари на європейський ринок. Ось і все. Саме за це на Донбасі гинуть наші люди. Тому, війна між Україною та Росією закінчиться тільки тоді, коли домовляться німці та американці. Звісно, це образливо і цинічно, але факт є факт.