Микола Голомша: «Нафтогаз» потрібно ліквідувати

У результаті, зникне корупційна складова і постане завдання для створення ринку газу на законній основі всередині України.

Микола Голомша: «Нафтогаз» потрібно ліквідувати

У січні українці отримали платіжки зі страхітливими цінами за спожитий газ. Щоправда, вони стосувалися лише абонентів, які не мають лічильників. Міністр соціальної політики Андрій Рева назвав такі квитанції незаконними і запропонував українцям по ним не платити. Хто має нести відповідальність за таке здирництво і як його припинити, i-ua.tv запитав у лідера партії «Патріот» Миколи Голомші. Пропонуємо вашій увазі його коментар.

«Мені здається, що зараз новостворені слідчі органи мають чудову нагоду себе проявити. На жаль, у нас сьогодні не існує нагляду за виконанням та застосуванням законів. Тому, Державне бюро розслідувань і оперативні служби повинні спільно напрацювати відповідні матеріали, які сприятимуть внесенню цього кримінального провадження до реєстру.

Більше того, питання таких платіжок потребує роботи тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді. Вона повинна провести аналіз створення антиконституційного НАК «Нафтогазу» і зробити ревізію передачі українських надр у користування фізичним особам — громадянам Російської Федерації. Звісно, все це було антизаконним. Також, не варто забувати, що така слідча комісія матиме вплив на Кабмін. Тому, в ідеалі вона повинна поставити питання ще ширше. Я маю на увазі, зробити аналіз першої, другої, третьої і четвертої хвиль приватизації, які породили монополії. Але зараз мова йде про діяльність НАК «Нафтогазу». На мою думку, цю антиконституційну установу потрібно ліквідувати, залишивши лише державне підприємство «Укргазвидобування».

Працюючи у комісії, депутати повинні чітко дотримувати Конституції України, яка передбачає, що земля і надра належать виключно народові. Відповідно, НАК «Нафтогаз» не має права на існування, бо не можна акціонувати всенародне добро. Проводячи розслідування, учасники комісії зможуть для себе з’ясувати, що державне підприємство «Укргазвидобування» видобуває одну тисячу кубометрів газу за 667 гривень без оподаткування. Саме із цієї суми нараховується заробітна платня працівникам. У той же час, на фоні підвищення тарифів за газ для населення, у «Нафтогазі» отримують велетенські зарплати та надмірні премії.

Відповідно, ревізія дала б всім зрозуміти, що НАК «Нафтогаз» — паразитуюча компанія, що має піти в небуття. Тільки у спосіб перевірки Верховна Рада зможе поставити жирну крапку у газовому зловживанні. У результаті, зникне корупційна складова і постане завдання для створення ринку газу на законній основі всередині України.

Думаю, така комісія могла б зробити трохи більше. Наприклад, подати позов до Конституційного Суду України з приводу визнання утворення НАК «Нафтогазу» неконституційним. А ще було б непогано, якби депутати змусили НАК дотримуватися Закону України «Про оплату праці», а не свого внутрішнього статуту. Також доречно звернутися по допомогу до Кабміну. Уряд мав би визначити розміри зарплати працівники «Нафтогазу». Підсумовуючи вище сказане, хочу зазначити, що всі, хто незаконно встановлює здирницькі тарифи, мають бути притягнені до кримінальної відповідальності".