Сюрпризи від Національної оперети України

Дві непересічні події за один день відбулися в Київському національному академічному театрі оперети. На головній сцені театру презентували фінальний концерт Міжнародного проекту «10 тенорів», а на сцені «77» режисер-постановник Анна Горянська представила публіці ексцентричну трагікомедію «Оркестр».

Сюрпризи від Національної оперети України

«10 тенорів» — це українсько-польський проект, який з великим успіхом завершив гастрольний тур Польщею, де музиканти дали 50 концертів і відвідали усі найбільші польські міста — Варшаву, Краків, Гданськ, Щецин, Познань, тощо. Завдяки їхнім виступам слухачі отримали виняткову можливість почути 10 найталановитіших оперних співаків України та Польщі одночасно! Це унікальний вокальний проект, аналогів якому немає у світі, оскільки жодна сцена ще не бачила таку кількість тенорів в одному спільному концерті. Артисти виступають у квартетах, квінтетах, тріо, секстетах тощо.

З боку Польщі у проекті взяли участь Бартош Кучік, Мірослав Нєвядомський і Маріуш Рута. З боку України — Сергій Гурець, Іван Коренівський, Петро Челялі, Дмитро Фощанка, Анатолій Погребний, Володимир Холкін і Михайло Гуменний-Петрівський під керівництвом диригента-постановника Ігоря Ярошенка.

«Сьогодні ми позиціонуємо Національну оперету України, як театр широкого профілю. У нас не лише співають, але й грають драматичні вистави. На великій сцені представляємо українсько-польський проект, який вже заслужив блискучу репутацію і має великий комерційний успіх. А нова сцена позиціонує себе як експериментальний майданчик для молодих режисерів», — зазначила комерційний директор театру Оксана Когут.

«Проекту «10 тенорів» виповнився рік. Так само ми його представляли рік тому. За цей час він набув величезної популярності на теренах Європи. А сьогодні глядачі побачать оновлену на 80 відсотків програму з потужними виконавцями.

Сцену «77″ відкрили у жовтні минулого року виставою „Москалиця“, яка за ці місяці набула великого розголосу в столиці. Ця сцена сьогодні швидко набирає обертів. Крім згаданих вище в її репертуарі вистави „Під небом синім“ і „Любовний монолог“. Наразі готуються нові проекти», — розповів головний балетмейстер театру Вадим Прокопенко.

«Ідея проекту „10 тенорів“ належить Богдану Струтинському і Ярославу Бруссу. Це спільний проект Agencja Brussa і Національної оперети України. Цього разу представляємо програму, де буде 12 нових творів. У ній покажемо класичні хіти, сучасну і ретро-музику», — підкреслив режисер-постановник Ігор Ярошенко.

«Для нас велика честь працювати з колективом Національної оперети України. Цей театр є кращою візитівкою України в Польщі. Весь Київ, вся Україна мають пишатися, що у маєте такий колектив. У вас неймовірні тенори. Ми потоваришували під час спільних гастролей. Це кращий проект у моєму житті, дуже сподіваюся, що він матиме продовження», — зізнався ведучий проекту «10 тенорів» Бартош Кучік.

Родзинкою концерту стало одночасне виконання українською та польською мовами куплетів Барінкая з оперети Йоганна Штрауса «Циганський барон» та «Пісні про рушник». Чимало оплескі отримали польські гості за «Червону руту», а глядачки з перших рядів мали унікальну можливість потанцювати з уславленими тенорами.

Того ж дня театр представив українському глядачеві ексцентричну трагікомедію «Оркестр» за мотивами однойменної п’єси французького драматурга Жана Ануя. Через свою багатошаровість твір дає широкий простір для творчості як режисера, так і акторів. У центрі сюжету — невеликий оркестр, в якому працюють тільки жінки і… один піаніст. Їх об’єднують нездійсненні мрії про велику сцену, складні долі та приховані від сторонніх очей секрети. Режисер-постановник Анна Горянська додала виставі провокаційності та новизни.

«Це режисерський експеримент з формою. Жіночі ролі у виставі виконують артисти-чоловіки. Ми не просто зробили їм макіяж та перевдягли у жіночий одяг, а й повноцінно переклали на чоловічі плечі жіночі турботи, клопоти та сподівання.

Також у своїй виставі ми експериментуємо з музикою, вокалом, пластикою і хореографією. Вдячна акторам за діалог, творчий пошук, здатність експериментувати. Успіху завдячую їхньому професіоналізмові та професійному підходу до роботи", — розповіла Анна Горянська.

Прийом з перевтіленням дозволив підсилити ключові риси головних героїнь, зробити їх гротескними та об’ємними, додати комізму виставі, а в деяких сценах підкреслити драматизм їхніх доль. «Оркестр» — це притча про втрачені можливості у сміливій інтерпретації, яка дозволить наблизитися до розуміння психології чоловіків та жінок.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото Анатолія ФЕДОРЦІВА

Сюрпризи від Національної оперети України
Сюрпризи від Національної оперети України
Сюрпризи від Національної оперети України
Сюрпризи від Національної оперети України