Дніпровці вийшли підтримати полонених моряків

Стяг ВМС України урочисто передали до музею АТО. Там він займе почесне місце серед експонатів.

Дніпровці вийшли підтримати полонених моряків

У неділю, 17 лютого патріотично налаштовані мешканці Дніпра зібралися підтримати військовополонених моряків. Акцію провели біля найвищого прапору України, який знаходиться неподалік від історичного музею імені Дмитра Яворницького.

Ініціатива заходу належить двом молодим мешканцям Дніпра: Юрієві Миклолюку та Сергію Блохіну. Юрій знайомий особисто з одним із полонених.

— Я мав честь проходити військову службу на великому підводному човні «Запоріжжя» із одним із моряків, які зараз знаходяться в російському полоні. Маю на увазі Романа Мокряка. Коли я звільнявся, він переймав посаду боцмана. Після окупації Криму він не зрадив українській армії і поїхав в Одесу. Декілька місяців, Роман, не маючи дому, жив на кораблі. Він дуже хоробра та чесна людина, я пишаюся нашим знайомством.

Мало хто зараз знає, що наші кораблі своїми маневрами знешкодили два російських. Останні просто врізалися один в одного. Таким чином, українські моряки без жодного пострілу знешкодили два кораблі супротивника, — сказав Юрій Миколюк.

На підтримку моряків зібралися понад сто осіб. Серед них — молодь, активісти, представники духовенства і волонтери.

-Я знімаю свого капелюха перед нашими моряками, — говорить волонтер Геннадій Бутенко. — Вони вкотре доводять незламність і міцність українського духу. Я вірю в те, що найближчим часом наших хлопців звільнять, і вони поїдуть до матерів та до коханих дівчат. В думках ми постійно з ними, бо ми дуже хочемо, щоб вони якомога швидше повернулися додому.

Студенти Дніпровського педагогічного коледжу вирішили підтримати моряків флешмобом. Молодь вишикувалася у формі тризубу.

Активісти розгорнули великий прапор ВМС України, щоб потім його урочисто передати в музей АТО. Але перед тим, як стяг стане експонатом, його освятив священик Православної церкви України отець Олександр.

— Наша підтримка, повсякденна молитва і пам’ять про воїнів, які знаходяться незаконно в полоні російського агресора, відчувається всенародно. Кожен з нас вносить свій вклад у нашу спільну справу. І ця справа обов’язково буде доведена до кінця. Наш народ дуже завзятий. Все, що б він собі не намітив, він намагаєтьс закінчити перемогою. Я вірю, що наші воїни повернуться у свої сім’ї живими та неушкодженими. І це буде ще один момент нашої перемоги, — сказав отець Олександр.

Після молитви стяг ВМС України урочисто передали до музею АТО. Там він займе почесне місце серед експонатів.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру «Яни-Капу» і двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь». Наші кораблі здійснювали плановий перехід із порту Одеси до Маріуполя. Відповідно до міжнародних норм, про цей намір проінформували росіян, з метою забезпечення безпеки судноплавства. Втім, російський корабель «Дон» протаранив Яни-Капу. Потім росіяни відкрили вогонь по нашим кораблям. На жаль, 24 українських моряки не дісталися до Одеси, але натомість потрапили до ворожого полону. Зараз наші хлопці перебувають у Москві, у СІЗО «Лефортово».