Феєрверк мелодій від Гаетано Доніцетті

У Київському академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва 22 та 23 березня покажуть прем’єру опери-буф «VIVA LA MAMMA (Нехай живе мама!), або ТЕАТРАЛЬНІ ПОРЯДКИ ТА БЕЗПОРЯДКИ».

Феєрверк мелодій від Гаетано Доніцетті

У Київському академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва 22 та 23 березня покажуть прем’єру опери-буф «VIVA LA MAMMA (Нехай живе мама!), або ТЕАТРАЛЬНІ ПОРЯДКИ ТА БЕЗПОРЯДКИ».

Це комічна опера, яка розкриває перед глядачем театральні перипетії та справжнє буремне життя за лаштунками. «VIVA LA MAMMA» — це «театр в театрі».

Надзвичайний оперний сюжет, прихована іронія, безліч жартів та надсміливих режисерських рішень! Вистава наглядно демонструє вічні конфлікти між композитором та поетом, між постановчим складом та акторами.

Як зазначив режисер-постановник Віталій Пальчиков: «Музика Гаетано Доніцетті — це „феєрверк мелодій“».

В опері дуже динамічний сюжет. «Нехай живе мама!» — яскравий приклад того, що може трапитися, коли его акторів переходить усі можливі межі. Герої вистави спочатку діють доволі злагоджено, але поступово особисті інтереси кожного призводять до серії, здавалося б, нездоланних протиріч. Вистава на межі зриву! Головна героїня — Агата, мама однієї зі співачок, вимагає головну роль для своєї доньки Луїджії, але цьому протистоїть примадонна, яка вносить ще більшу загостреність у конфліктну ситуацію. Але врешті-решт саме мама Агата знаходить вихід із безвихідної ситуації, в якій опинилася вся трупа театру.

Унікальність цієї опери полягає в тому, що партія головної героїні написана для чоловічого голосу. У цьому театрі роль мами Агати виконає один із найзірковіших оперних солістів Андрій Гонюков. Пародійність ще більше підкреслює комічність як персонажа, так і всієї вистави. Також варто зазначити, що традиційно в постановках «Viva la Mamma» арії виконують італійською, а речитативи — мовою країни, де вона ставиться. У Театру опери і балету для дітей та юнацтва ця опера повністю прозвучить українською!

Едуард ОВЧАРЕНКО