Шевченко і Кавалерідзе

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе відкрили виставку «Від Подолу до Золотих воріт» з нагоди 205-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Цей проект, в якому представлені експонати з фондів музею, відкривається щороку на початку березня. Ініціатор проекту — директору музею Олександр Юнін. Інформаційна підтримка — заступника директора музею з наукової роботи Олександра Логвина та провідного наукового співробітника Кетовані Маркарової.

Шевченко і Кавалерідзе

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе відкрили виставку «Від Подолу до Золотих воріт» з нагоди 205-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Цей проект, в якому представлені експонати з фондів музею, відкривається щороку на початку березня. Ініціатор проекту — директору музею Олександр Юнін. Інформаційна підтримка — заступника директора музею з наукової роботи Олександра Логвина та провідного наукового співробітника Кетовані Маркарової.

Серед представлених робіт — макет першого пам’ятника Тарасу Шевченку, скульптора Івана Кавалерідзе, який постав у 1918 році у місті Ромни, нині Сумської області. До речі, 27 жовтня минулого року Україна відзначала 100-річчя цього пам’ятника.

Поруч — маловідомий проект могили Тараса Шевченка, яка задумом І. Кавалерідзе мала виглядати саме так. Тут же — проект пам’ятника Шевченку, який Кавалерідзе створював спочатку для Дубного, а потім — Ленінграда. І врешті, у дещо зміненому вигляді він постав у Москві. Тодішній перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов не любив творчості скульптора, оскільки вважав її авангардним мистецтвом. Отож авторами цього пам’ятника вказуються три молоді тоді скульптори, а ім’я Івана Петровича навіть не згадується.

Образ Тараса Шевченка був одним з провідних у творчості Івана Кавалерідзе. У нього було багато проектів, присвячених Кобзарю. Він автор трьох пам’ятників Шевченку, крім Ромен у 20-ті роки вони постали в Сумах (демонтований за наказом Микити Хрущова) та Полтаві. І хоча Шевченківська тематика завжди було провідною в його творчості, але митця так і не відзначили Шевченківською премією.

В експозиції представлені роботи українських художників починаючи від 60-х років минулого сторіччя до сьогодення.

— Проект «Від Подолу до Золотих воріт» спочатку був присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, — розповідає Олександр Юнін. — У цьому проекті крім нашого музею тоді взяли активну участь Музей гетьманства та Музей історії міста Києва. Була представлена творчість як відомих художників, так і молодих митців. Серед учасників були і вихованці Дитячої академії мистецтв, що на Оболоні. Вдячний всім, хто тоді долучився до цього проекту.

Ми вирішили, що проект «Від Подолу до Золотих воріт» повинен мати продовження. Відтоді щороку відкриваємо його напередодні дня народження Кобзаря. І завжди додаємо кілька нових робіт. Зокрема, представлені картини з уже окупованого Криму, а також роботи донецького художника Анатолія Маланія. З ініціативи музею проводився пленер «Шевченківськими стежками».

У проекті представлена майже вся Україна. Є також твори на Шевченківську тематику грузинських художників. Ми просили майстрів пензля не писати портретів Шевченка, а показати власне розуміння життя і творчості цієї людини. Тут ви можете побачити картини художника Андрія Гука, заслуженого художника України Анатолія Буртового, народного художника, лауреата Шевченківської премії Валерія Франчука, нині вже покійних Василя Гуріна та Бориса Плаксія. Хотів би також відмітити роботи Тетяни Черевань, Катерини Білєтіної, Сергія Серебрякова, Наталії Поліщук, Володимира Гуріна. Цікава картина «Собор зішестя Святого духа» Миколи Кушнірука, в цьому соборі в різні побували Тарас Шевченко і Іван Кавалерідзе. Увагу багатьох відвідувачів привертає портрет Тараса Шевченка невідомого художника, який належав родині письменника Пилипа Капельгородського, а потім багато років висів у кабінеті першого директора нашого музею Ростислава Синька.

Представляємо книжки — «Кобзар» 1952 року видання, а також український переклад роману польського письменника Єжи Єнжевича «Українські ночі, або родовід генія», присвяченого Тарасу Шевченку. Проводимо виставки для учнів загальноосвітніх шкіл. Зокрема, нашими гостями нещодавно були вихованці столичного ліцею МВС України.

Ми представляємо на виставці лише частину творів Шевченківської тематики, що зберігається в фондах нашого музею. Київська міська влада підтримує музей. У культурній програмі розвитку Києва закладені кошти на реконструкцію музею. Вже облаштовується паркова зона біля музею. Сподіваємося, що в оновлених залах зможемо повніше представити нашу Шевченкіану, а також розширити експозицію з музейних фондів.

Серед планів, видання каталогу експонатів музею на Шевченківську тематику. Сподіваємося, що з часом постануть пам’ятники за проектами Івана Кавалерідзе спочатку в Києві, а потім і по всій Україні. В тому числі і у звільнених Донецьку, Луганську і Севастополі.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото автора

Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе
Шевченко і Кавалерідзе