Весняні новинки «Колеса»

Перший місяць весни в Київському академічному театрі «Колесо» щедрий на цікаві події.

Весняні новинки «Колеса»

Перший місяць весни в Київському академічному театрі «Колесо» щедрий на цікаві події.

Ще в лютому у рамках заснованого театром проекту ART CHANGE (обміну виставами між українськими театрами) «Колесо» на сцені Закарпатського академічного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв показувало виставу «Азалія». Постановку здійснив заслужений діяч мистецтв України Володимир Судьїн за п’єсою сучасного французького драматурга Ів Жаміака. Цього місяця ужгородці їдуть в гості у столицю.

15 і 16 березня актори Закарпатського театру гратимуть на сцені «Колеса» одну з кращих своїх постановок — трагікомедію «Круті віражі». Над виставою працювали: режисер — Михайло Фіщенко, сценографія та костюми — Віра Степчук, музичне оформлення — Михайло Фіщенко і Надія Петрунь, хореографія — Дмитро Сньозик. Вистава поставлена за п’єсою відомого французького драматурга Еріка Ассу (переклад Олександр Гаврош). Він її написав для Алена Делона та його доньки, після чого вона стала популярною на весь світ. Вистава «Круті віражі» Закарпатського театру була учасником І І Міжнародного фестивалю AndriyivskyFest, на якому акторка Дар’я Горшкова отримала відзнаку «за кращу жіночу роль». У жовтні 2018 року колектив показував цю постановку у паризькому театрі «L'Atalante» на Монмартрі. Цьогоріч така можливість є у киян. Ось що говорять постановники про виставу: «Усе наше швидкоплинне життя — химерне переплетення безлічі доріг. Деякі з них — прямі, але є й такі, що раптово утворюють круті віражі, перевертаючи все наше буття з ніг на голову. Саме так і сталося з немолодим солідним чоловіком на ім’я П’єр, якого грає у нашій виставі заслужений артист України Степан Барабаш.

Одного разу герой привів у свій дім юну вродливу дівчину. Апартаменти вільні! Дружина поїхала відпочивати разом із сином на гірськолижний курорт. Тож вечір у товаристві чарівної красуні Джульєтти обіцяє бути надзвичайно приємним. Але тут і очікує П’єра перший крутий віраж…"

22 березня у рамках українського формату фестивалю AndriyivskyFest на сцені Театру «Колесо» представить свою комедію «Звірячі історії» популярний Харківський «Театр 19». Режисер постановки — Ігор Ладенко, художник — Олександр Абманов, хореограф — Юлія Даніленко. Виставу гратимуть актори: Юлія Навроцька, Богдан Синявський, Микола Михальченко і Данило Кузнецов. Спектакль поставлений за п’єсою популярного сучасного американського драматурга Дона Нігро і першопрочитанням на українській сцені. «Звірячі історії» Ігоря Ладенка — це маленькі, смішні та зворушливі історії про тварин (Миші, Бурундука, Котів, Папуг, Качкодзьоба, Бабуїна), схожих на людей, та про людей, схожих на тварин.

А ще у Театральному салоні театру проходять дві оригінальні виставки: «Маски» — виставка колажів сучасних українських флористів (Юлія Гусєва, Аліна Босько, Інна Петренко, Олена Дікалова, Катерина Бушко, Катерина Баранова, Наталія Ситник, фото — Олександр Гусєв) та «Архітектура в лініях» — виставка архітектора, доктора філософії Андрія Даниленка. І глядачі, які приходять на вистави до Камінної зали театру можуть її переглянути абсолютно безкоштовно.

Також у цьому приміщенні наприкінці березня планується весняний музичний вечір.

І це лиш початок, адже квітень обіцяє ще більше сюрпризів.

Вікторія КОТЕНОК

Едуард ОВЧАРЕНКО

Весняні новинки «Колеса»
Весняні новинки «Колеса»