Московський патріархат програв суд по «Білій церкві»

Господарський суд Дніпропетровської області вирішив відмовити Свято-Різдва-Богородичній парафії Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП у отриманні права власності на старовинну козацьку церкву у Малій Петриківці.

Московський патріархат програв суд по «Білій церкві»

Господарський суд Дніпропетровської області вирішив відмовити Свято-Різдва-Богородичній парафії Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП у отриманні права власності на старовинну козацьку церкву у Малій Петриківці. Про це i-ua.tv повідомив керівник юридичного департаменту політичної партії народний Рух України Максим Карманніков. Саме він представляв у суді інтереси Петриківської селищної ради.

— 11 березня суд відмовив у позові Українській Православній Церкві Московського патріархату щодо визнання за нею права власності на собор Різдва Пресвятої Богородиці, який є пам’яткою культурної спадщини національного значення. Це, власне, було рішення, яке ми прагнули. Але поки що суд виніс так зване коротке рішення. Оголосив тільки вступну та резолютивну частини. Повний текст буде надано пізніше, — зазначив Максим Карманніков.

Нагадаємо, Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП вважає старовинний собор, який є пам’яткою культурної спадщини, своїм. Щоб узаконити право власності на церкву, релігійна громада подала позов до Господарського суду Дніпропетровщини проти Дніпропетровської ОДА та Петриківської селищної ради. Справу розглядала колегія суддів під керівництвом Юрія Первушина. Юридична представниця УПЦ М П Юлія Литвин у якості доказу надала ксерокопію рішення Петриківської райдержадміністрації про передачу церкви. Оригіналу документа у сторони позивача немає. За Законом України «Про захист культурної спадщини», подібні рішення може приймати тільки облрада на підставі дозволу від міністерства культури. Втім, міністерство культури жодного дозволу на користування, або передачу у власність УПЦ МП собору Різдва Пресвятої Богородиці у Малій Петриківці не давало.

Чи буде подавати Свято-Різдва-Богородична парафія Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП на апеляцію, Максим Карманніков не знає.

— Звісно, вони мають право на це. Але, щоб подавати апеляцію, потрібно її обґрунтувати. У суді першої інстанції я не побачив достатніх та необхідних доказів, які б могли свідчити про аргументованість позиції позивача, — сказав Максим Карманніков.