Феєрична «LADY OPERA»

На честь весняної краси, сонячного пробудження природи народна артистка України, солістка Національний філармонії Ольга Чубарева запросила до Колонної зали ім. Миколи Лисенка на свій великий концерт, що відбувся в рамках масштабного міжнародного проекту «LADY OPERA».

Феєрична «LADY OPERA»

На честь весняної краси, сонячного пробудження природи народна артистка України, солістка Національний філармонії Ольга Чубарева запросила до Колонної зали ім. Миколи Лисенка на свій великий концерт, що відбувся в рамках масштабного міжнародного проекту «LADY OPERA».

Пані Ольга — авторка, засновниця, режисер та продюсер цього проекту. Її ім’я у першій десятці 25 найвродливіших оперних співачок світу. Унікальне поєднання класики, сучасної музики, класичного кроссовера, великого симфонічного оркестру, хору, сучасних декорацій і хореографії, оперного вокалу О. Чубаревої та світових зірок. Все це — феєрична «LADY OPERA». Проекту вже шість років. За цей відбулися численні концерти у великих залах. А найяскравіші шоу-програми були представлені на сцені Національного палацу мистецтв «Україна».

До свого проекту артистка йшла не один рік. Її творча діяльність розгалужується на багато напрямків: співачка і піаністка, вчений і педагог, яка має вчене звання професора і доктора філософії. Має друзів серед зірок світової опери, яких запрошує до участі у своїх програмах. А ті, хто був на її великих шоу-концертах, напевне ніколи не забудуть, як іноземні гості виконували українські народні пісні.

Цього разу для концерту, як проходив у класичному руслі, співачка обрала Національну філармонію України, де вона є провідною солісткою з 2006 року. Святкову програму супроводжував Полтавський симфонічний оркестр. Творча співпраця з цим колективом започаткована нещодавно, після блискучого концерту в Полтаві. Полтавська публіка тоді дуже тепло прийняла свою земляку, саме на Полтавщині минули дитячі роки пані Ольги.

Головний режисер оркестру, народний артист України Віктор Скакун охоче прийняв запрошення виступити в Києві. Цей колектив розпочав свою творчу діяльність 2000 року. До складу оркестру входять кращі музиканти Полтави та інших міст України. Талановиті полтавські музиканти допомогли зробити цей концерт святом музики, краси і вишуканого мистецтва.

Програма вечора була пов’язана з тими оперними мелодіями, які добре знають шанувальники класичної музики, якими вони милуються протягом багатьох років.

Одним з перших номерів концерту стала арія Графині з ІІІ дії опери В. А. Моцарта «Весілля Фігаро». Зі світлими почуттями ніжності звертається героїня опери Дж. Пуччіні «Джанні Скіккі» Лауретта до свого батька. А Голорія Тоска в глибокому роздумі, чому на її долю всевишній посилає такі випробування, який обрати шлях, аби врятувати свого коханого (арія Тоски з однойменної опери Дж. Пуччіні). Велика і прекрасна богиня Норма звертається до небес з молитвою про надію в житті кожного, вірою в щастя, вірою, що мир зійде на землю її батьків (В. Белліні — каватина Норми з опери «Норма»). Ольга Чубарева передала весь ліризм, закладений в арії Русалки з однойменної опери А. Дворжака, достовірно показала внутрішній світ Леонори, яка чекає на свого коханого (каватина Леонори з опери Дж. Верді «Трубадур»). А завершився перший відділ уславленою «Застільною» з опери Дж. Верді «Травіта».

Гортаючи сторінки минулих програм «LADY OPERA» можна побачити, що лейтмотивом через усі ці програми проходить Іспанія. В іспанській музиці немає напівтонів, про своє щастя іспанці кричать до зірок. А пані Ольга у другому відділі концерту представила інтерпретацію образів іспанських мотивів у творчості композиторів світу. Відкрили другий відділ вступом до опери Ж. Бізе «Кармен» у виконанні Полтавського симфонічного оркестру. Також прозвучали твори Л. Деліба, Ф. Барб’єрі, Ф. Легара, Ж. Оффенбаха, І. Кальмана, Дж. Россіні та інших композиторів.

Едуард ОВЧАРЕНКО