Микола Голомша: кожен випускник школи має володіти українською мовою

Тільки тоді перед цією молодою людиною відкриються перспективи в державі під назвою Україна. В іншому випадку, без знання української мови, вона виявиться непридатною для державної служби. Крім того, навіть, маючи здобутий фах, такий громадянин зіткнеться з перешкодами на шляху до його вдосконалення. Оскільки різноманітні курси з підвищення кваліфікації, а також наукова діяльність, передбачають вільне володіння українською.

Микола Голомша: кожен випускник школи має володіти українською мовою

Поки громадськість розділилася на табори прихильників та противників мовного закону, i-ua.tv пропонує невеличкий крок на шляху до укріплення позицій української. Звісно, наша ініціатива не є панацеєю, але має право на існування. Ми пропонуємо збільшити мінімальний бал сертифікатів ЗНО з української мови та літератури для вступу до вишів до рівня трійки з плюсом. З нашої точки зору, така відмітка буде під силу кожному старанному та сумлінному учневі. З одного боку, це відсіє абітурієнтів, які прийшли до ВНЗ не за знаннями, а заради формального отримання диплому, з іншого — підійметься престиж праці вчителів з української мови. Своєю думкою з приводу такої ініціативи з i-ua.tv поділився лідер партії «Патріот» Микола Голомша. Далі пряма мова.

«Ця ініціатива випливає із 10-ї статті Конституції та положень Закону України «Про державну мову», якою є українська. Слід враховувати, що кожен випускник школи, або вищого навчального закладу, має володіти українською. Тільки тоді перед цією молодою людиною відкриються перспективи в державі під назвою Україна. В іншому випадку, без знання української мови, вона виявиться непридатною для державної служби. Крім того, навіть, маючи здобутий фах, такий громадянин зіткнеться з перешкодами на шляху до його вдосконалення. Оскільки різноманітні курси з підвищення кваліфікації, а також наукова діяльність, передбачають вільне володіння українською.

На мою думку, ініціатива про підвищення прохідного балу у сертифікатах ЗНО з української мови та літератури має бути запроваджена органами влади. Тоді це сприятиме поширенню української як державної серед потенційних можновладців, народних депутатів і правоохоронців.

Зараз, на жаль, у будь-якій державній інституції можна дуже часто почути російську. Більше того, у Закарпатській області є діти, які не володіють українською мовою взагалі! Ви можете собі таке уявити? Аналогічна ситуація склалася і на Буковині. На державних установах цих територій поруч з українським прапором, висять стяги інших країн. На мою думку, це є проявом колабораціонізму, який руйнує українську державність. І він — результат відсутності запровадження норми 10-ї статті Конституції у суспільно-політичне життя.

Тому, я вважаю слушною ініціативою підвищення прохідного балу у сертифікатах ЗНО з української мови та літератури. Але такі ідеї мали б надходити не від журналістів та громадських організацій, а від міністра освіти та державних інституцій".