Чому Майдан стає знову актуальним?

Ви згодні з тим, що нам треба змінити систему? Але ж для цього необхідно прибрати весь правлячий клас, який стоїть на її сторожі. Чи можна це здійснити шляхом представницької демократії — відповідь для більшості очевидна — НІ (для цього варто лише подивитися на першу десятку кандидатів у Президенти)

Чому Майдан стає знову актуальним?

Ви згодні з тим, що нам треба змінити систему? Але ж для цього необхідно прибрати весь правлячий клас, який стоїть на її сторожі.

Чи можна це здійснити шляхом представницької демократії — відповідь для більшості очевидна — НІ (для цього варто лише подивитися на першу десятку кандидатів у Президенти). Тоді де вихід? Насамперед у переході до прямої форми демократії, однією з яскравих форм якої є Майдан.

До того ж, окрім Майдану, ніхто не спроможний у легітимний спосіб зупинити узурпацію влади Президентом Порошенком! Хоча тут йдеться не лише про узурпацію ним державних органів, а й про фактичну «рошенізацію» економіки, інформпростору, консервації псевдоеліт з кримінальним душком, створення штучного, деструктивного і псевдо-українського порядку денного; перетворення виборів на «вибір без вибору» й закладання на парламентські вибори процесу консервації «еліт» з політичними «договорняками».

За умов, коли представницькі форми демократії безжально дискредитовані правлячою «елітою» й так званою опозицією, а відтак перетворені на фіговий листок народного волевиявлення, тільки Майдан може бути єдиним інструментом прямої демократії, яка неодмінно має витіснити демократію представницьку за нинішніх умов.

Це єдиний спосіб не лише усунути нинішніх злодіїв від влади, а й змінити всю наскрізь прогнилу систему. Лише пряма демократія сьогодні є запорукою того, що майбутнє України знову не стане заручником кримінально-олігархічних договорняків.

Без цього неможливо повернути вкрадені в нас ресурси й власність, розірвати створені постмайданною владою та її «папєрєднікамі» корупційні схеми і притягнути спільників до відповідальності з подальшою конфіскацією награбованого. Якщо цього не буде зроблено, повторюся, Порошенко уникне відповідальності (як і Янукович) і нас очікуватиме черговий «договорняк» злодіїв.

Одразу хочу наголосити, що пряма демократія (до речі, передбачена чинною Конституцією України) не є універсальною панацеєю від усіляких негараздів. Вона сьогодні — як гострий скальпель хірурга, яким має бути видалено уражене кримінальною гангреною політичне тіло суспільного організму. Вона сьогодні має зробити боляче, щоб припинити процес загнивання країни і створити умови для стрімкого одужання. А вже опісля суспільний організм потрібно буде зміцнювати тими громадянськими інститутами, які поступово приходитимуть на зміну прямій демократії.

Переконаний: тільки Майдан (як форма прямої демократії) здатен «обнулити» давно «прострочених» в цивілізаційному сенсі політичних, «громадських» і партійних лідерів (таких як перша десятка сьогоднішніх кандидатів у Президенти), хрещеними батьками яких в політиці були олігархічні злодії або транснаціональні грантоїдські структури.

Якщо цього не зробити, «піраміди» зі скупки голосів, корупційні змови з місцевими феодалами, загони «тітушок-пєтушок» й відпрацьовані виборчі технології перетворять осінні парламентські вибори на чергове зрежисоване політичне шоу з тими самим нафталіновими акторами на утримуваній злодіями політичній сцені.

Тільки Майдан спроможній на ментальному рівні дати ще один імпульс для нового цивілізаційного бачення країни, привернути громадян до усвідомлення того, що ми повинні самі й безпосередньо брати участь в процесах співорганізації і співуправління країною, організовувати громади на місцях, бути там владою й відштовхуючись від громад, переходити до питань реалізації справжнього народовладдя в усій країні. І доки цей процес триватиме — Майдан має бути постійно діючим, як запобіжник чергового захоплення влади якимось політичним «фруктом» з запропонованого олігархічного меню.

І чи не найголовніше: сьогоднішня апатія, відсутність перспектив, суспільної енергетики й неможливість подивитись у майбутнє — це штучно створені фобії, які може змінити тільки Майдан. Бо Майдан — це життєдайна енергія і надія на оновлення, яка так потрібна нашому деморалізованому суспільству!

А ви як вважаєте, Друзі?