День онкохворої дитини: подаруйте мрію

Міжнародний день дітей, хворих на рак, відзначається з 2003 року щорічно 15 лютого. Вже близько 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO), беруть участь у «Дны дітей, хворих на рак».

День онкохворої дитини: подаруйте мрію

На даний момент, навіть у деяких розвинених країнах світу, смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступившись лише смертності від нещасних випадків. При своєчасній діагностиці та правильному лікуванні, за твердженням медиків, можна було б досягти до 90% випадків видужування хворих на рак дітей. Але навіть досвідченому педіатру часто буває важко виявити онкологічне захворювання в дитини, саме тому батькам необхідно бути дуже уважними до стану здоров’я та самопочуття своїх дітей. Пам’ятайте: чим раніше буде встановлено діагноз, тим сприятливіший прогноз щодо лікування.

За темпами поширення раку Україна знаходиться на другому місці в Європі. Щороку в Україні в майже однієї тисячі дітей віком до 18 років (серед дорослих ця цифра сягає понад 160,000 осіб) діагностують онкологічні захворювання. 70% хворих на рак дітей мають усі шанси одужати, але третина з них помирає через дорожнечу ліків і несвоєчасність лікування.

Особливо останніми роками в нашій країні спостерігається зниження питомої ваги практично здорових дітей і збільшення кількості дітей з хронічними захворюваннями та дітей-інвалідів, зростання захворюваності дітей на рак щитоподібної залози і онкогематологічних захворювань. Відповідно загальна захворюваність дітей нині зросла втричі в порівнянні з 1987 роком.

Значною мірою ситуація ускладнюється в зв’язку з відсутністю виваженої державної політики керівництва Міністерства охорони здоров’я, яке більше уваги приділяє власному «піару» та з’ясуванню відносин із українськими лікарями, ніж вирішенню проблем онкохворих дітей.

Наша громадська організація «ПРАВО ТА ЗАХИСТ ВАСИЛЬКІВЩИНИ» разом із партером Благодійним фондом «ПОДАРУЙ МРІЮ» розуміє усю складність цієї проблеми, тому активно буде долучатися до її вирішення шляхом збору коштів на придбання ліків та надання благодійної допомоги онкохворим дітям з нашого міста. Незабаром відкриється громадська приймальня нашої організації, куди можуть звернутися всі, кого не оминула ця страшна проблема.

Руслан Суханов, голова громадської організації «ПРАВО ТА ЗАХИСТ ВАСИЛЬКІВЩИНИ»