Цифровий порядок денний для сучасної України

За інформацією управління Апарату Верховної Ради України 16 лютого відбулися комітетські слухання (Комітет з питань інформатизації та зв’язку) на тему «Цифровий порядок денний для сучасної України».

Цифровий порядок денний для сучасної України

Згідноповідомлення, необхідність у проведенні такого заходу спричинена тим, що сучасне життя потребує рішучих кроків у здійсненні цифровізації України.

Головний меседж презентації: міняємо ресурсну економіку на цифрову та перейменовуємо МЕРТ в МЦИФРЕКОН, багатьох можновладців лякає більше, ніж антикорупційні органи.

Тому, підтримати «рішучі кроки», доречи, не прийшов жоден з керівників органів влади (за винятком О. Риженко), жоден депутат, а заявлені перший віце-прем'єр-міністр — Міністр економічного розвитку і торгівлі України С. Кубів, заступник Голови Адміністрації Президента України, Секретар Нацради реформ України Д. Шимків та голова комітету О. Данченко і ті запізнилися майже на 40 хвилин.

Цікаво, що Комітет не приймав рішень про проведення слухань і планом роботи вони не були передбачені, а інформація про захід з’явилася на сайті Комітету лише за три дні до початку, тому ймовірно і не знали члени Комітету та інші депутати про необхідність заявленої підтримки.

Прикро, але цензура Комітету не дала можливості потрапити на захід багатьом бажаючим, при цьому третина місць у залі так і залишилася вільною.

Щодо учасників обговорення, за сценарієм, було п’ять підготовлених виступаючих (крім доповідачів), а на широку дискусію часу не залишилося. Тому наявні думки присутніх залишилися не відомі для загалу.

Присутнім презентували документ «Цифровий порядок денний України 2020», розробка якого була ініційована та здійснена ГС «ХАЙ-ТЕК ОФІС УКРАЇНА».

Доречи, у списку розробників відсутні прізвища представників українських наукових кіл, лише група експертів світових та вітчизняних лідерів ринку та представники центральних органів влади (компанії Cisco, PWC, ТОВ «Ернст енд Янг», HUAWEI, KPMG, McKinsey).

Хто і що лобіює, дізнаємося пізніше. А поки, за оцінками експертів, провести через Верховну Раду закон — справа складна. Ще складніше перебудувати мислення чиновників та ефективно боротися з запереченнями і саботажем. Ще складніше переконати суб’єктів законодавчої ініціативи здихатись від антиконституційних законопроектів про електронні комунікації, про хмарні технології, що не відповідають вимогам Національної безпеки України, і які продовжили піарити на цьому заході, вкотре посилаючись на те, що без них не буде працювати цифрова економіка.

Хотілося щоб все ж такі економіка працювала за для розвитку держави та на Народ України, а не на офшорні рахунки власних та іноземних олігархів.

Доречи, Резолюцію слухань прийнято так і не було. Рекомендовано доопрацювати робочій групі, склад якої залишився не відомим.

З документами можна ознайомитись за посиланнями:

«Цифровий порядок денний України — 2020» на: http://bit.ly/2htIdTw

Проект: http://www.rada.gov.ua/uploads/documents/40 009.pdf