Засідання НКРЗІ від 21 лютого 2017 року

НКРЗІ також поінформує розробників Методики, що пропозиції будуть винесені на науково-громадську експертизу, яка відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.1999 № 1767

21.02.2017 відбулося чергове засідання НКРЗІ.

Зокрема, НКРЗІ прийнято рішення:

1. Про погодження проекту наказу Міністерства соціальної політики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної служби статистики України «Про затвердження Методики визначення прожиткового мінімуму».

НКРЗІ також поінформує розробників Методики, що пропозиції будуть винесені на науково-громадську експертизу, яка відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.1999 № 1767 «Про науково-громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму» має повноваження вносити зміни та доповнення до наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для визначення прожиткового мінімуму.

Пропозиції стосуватимуться в частині переліку телекомунікаційних послуг включених до норм споживання та відповідно вартості користування місцевим телефонним зв’язком, переліку послуги «мобільний зв’язок» та «Інтернет», а також споживання послуг поштового зв’язку (позиції «бандеролі» та «посилки без оголошеної цінності масою до 10 кілограмів»).

2. Щодо доцільності прийняття Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій на тимчасово окупованих територіях, розробником якого є Держспецзв’язок України.

Нажаль, через неповороткий та заіржавілий механізм процедури погодження на рівні виконавчої влади, зокрема у відповідному Урядовому Комітеті, проект другий рік не може потрапити на розгляд до КМУ, при цьому частина норм і положень, до завершення усіх процедур прийняття проекту в якості закону, може взагалі втратити актуальність.

За інформацією НКРЗІ оператори та провайдери не дочекавшись прийняття цього проекту у більшості вже позбулися ліцензій та дозволів, що давали їм право користуватися РЧР та надавати послуги на тимчасово окупованих територіях.

3. Щодо відмови у погодженні проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Національної стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016−2020 роки».

Підстави для відмови у погодженні проекту документу пов’язані з тим, що до Плану включені ті пункти, зокрема, щодо внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг (в частині урегулювання питань благодійних повідомлень), визначення розмірів плати за використання номерного ресурсу), які вже на думку НКРЗІ фактичновиконано.

Проте, по факту, проект змін до Правил на цей час лише направлено на погодження до заінтересованих органів, і чи буде він прийнятий КМУ, не відомо. На цей час у ЗМІ йде дискусія щодо неоднозначності тлумачення запропонованих змін та доповнень до зазначених Правил.

Посилання:

http://biz.liga.net/all/telekom/stati/3 608 868-dosvidos-za-ddos-telekomy-smogut-otklyuchat-zarazhennykh-abonentov-.htm

http://www.ubr.ua/ukraine-and-world/technology/ukraintsam-budut-otkljuchat-internet-za-spam-i-virusy--3 834 783