Якщо Ваша дитина — наркоман, допоможіть їй!

Те, що сьогодні відбувається з молоддю мого рідного міста, мене не просто оборює, а хочеться закричати «Батьки ви сліпі? Ваша дитина — наркоман, допоможіть їй!».

Якщо Ваша дитина — наркоман, допоможіть їй!

Кожний житель нашого міста бачить у дворах та під’їздах власних будинків молодих людей, які не соромляючись курять «травичку», вживають наркотичні пігулки або ще гірше вводять по черзі шприць у вени. Люди так до цього звикли, що перестали звертати на це увагу.

Проте, я хочу звернутися в першу чергу до батьків. Залежність від наркотиків зазвичай виробляється не в один день — це процес, довжиною в місяць, іноді й довше. Перша викурена сигарета з «травичкою» або перша прийнята пігулка екстазі не обов’язково перейдуть в регулярність, так як ні на фізичному, ні психологічному рівні ще не встигли виробитися нові моделі мислення і зміни в організмі. Тому так важливо вчасно помітити найперші зміни в характері, діях і бажаннях власної дитини.

На цьому етапі дитина ще не хвора, у неї ще не встигла виробитися згубна звичка, вона ще здатна адекватно реагувати на повчальну бесіду з батьками. Іноді батьківської серйозної розмови буває досить для того, щоб переконати підлітка в тому, що наркотики — зло, яке калічить його здоров’я та втілення життєвих планів і мрій. Батьки повинні пам’ятати, що цей період, протікає дуже стрімко і швидко закінчується, переходячи в наступну фазу. Якщо пропустити цей самий перший етап, то всі наступні кроки — це тривалий, процес лікування від найстрашнішої хвороби — наркоманії. На другій фазі розвитку хвороби вже не буде доброї і милої дитини, з якою можна поговорити і вона все зрозуміє, — з’явиться наркоман, який часто в пошуках нової дози не зупиниться ні перед чим.

Вас має насторожувати зміна настрою — різко і без особливих причин. Безперечно, що життя підлітка — надзвичайно насичена емоціями і подіями. Але бувають випадки, коли використовуючи розум і спостереження дуже складно пояснити, що відбувається з підлітком, чому тільки що дитина сміялася і в мить перетворилася на злісного або навпаки байдужого до всього.

Другою ознакою можуть насторожити — незвичайні зміни режиму сну. Якщо весь день він сонливий, в школі — загальмований, млявий, а тільки ввечері після прогулянки «оживає» — це ненормально.

Зверніть увагу, на зміни в харчуванні дитини. Зазвичай після вживання наркотиків настає сильне відчуття голоду і спраги.

Якщо Ви помітили відповідні зміни у поведінці своєї дитини необхідно поговорити з дитиною у дружній обстановці. Не звинувачуйте його. Спокійно поясніть, чому ви проти наркотиків. Скажіть дитині, що у вашій родині кожного цінують і люблять. Не читайте нотацій. Проста бесіда, в якій ви ясно скажете дитині, чого ви від неї очікуєте, може виявитися дуже корисною і ефективною.

Якщо ви не можете вирішити проблему самостійно, зверніться по кваліфіковану допомогу для себе і для своєї дитини. Така допомога з боку спеціалістів може виявитися вашим останнім шансом на встановлення хороших відносин з дитиною, що так необхідно для боротьби з наркотиками.

Руслан Суханов, голова ГО «ПРАВО ТА ЗАХИСТ ВАСИЛЬКІВЩИНИ»