Зустріч з представниками Freedom House

16 березня 2017 року в офісі Інтернет Асоціації України відбулася зустріч представників громадськості з директором проектів Freedom House в Україні Метью Шааф (Matthew Scaaf), а також менеджером з адвокації та партнерства Зоряном Кісем.

Зустріч з представниками Freedom House

З представниками Freedom House обговорено питання поточного стану в сфері інформаційної та кібербезпеки, захисту свободи слова та конституційних прав людини, в т. ч. в Інтернеті, взаємодії інститутів громадянського суспільства з органами влади, участі в підготовці зауважень та пропозицій, експертизі нормативно-правових актів та законопроектів, ліквідації цифрового розриву тощо.

Окремими питаннями обговорення були аналізи положень Указу Президента України від 13 лютого 2017 року № 32/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації» та нещодавно прийнятої Доктрини інформаційної безпеки.

Посилання на позицію громадськості:

http://inau.ua/document/lyst-no32-vid-28 022 017-prezydentu-ukrayiny-shchodo-rishennya-rnbo-vid-29 122 016-pro-zagrozy

https://www.nau.inet.ua/doc/218-vdkritiy-list-nau-vimoga.html

http://internetua.com/cego-ukraincam-jdat-ot-ukaza-poroshenko-po-kiberbezopasnosti

http://inau.ua/document/lyst-no361−5-vid-7 032 017-shchodo-realizaciyi-ukazu-prezydenta-ukrayiny-vid-25 022 017-no

http://internetua.com/popitka-vnedreniya-internet-cenzuri-dlya-polucseniya-diktatorskih-polnomocsii

Сторонами запропоновано розширити співпрацю з обговорених питань.

Зі свого боку Метью Шааф погодився надавати матеріали своїх досліджень, допомагати проводити експертизу законопроектів у зазначених сферах на предмет відповідності підходам цивілізованих країн, брати участь у заходах як експерти авторитетної міжнародної правозахисної організації, зокрема в Українських форумах з управління Інтернетом IGF-UA, Форумі громадянського суспільства України тощо.

У рейтингу правозахисної організації Freedom House «Свобода у світі-2017» Україна потрапила в розділ «частково вільних» країн за рівнем політичних прав і громадянських свобод.

Основними проблемами України в сфері прав і свобод за версією Freedom House є корупція і тиск на журналістів.

Зустріч з представниками Freedom House
Зустріч з представниками Freedom House