Підсумки засідання НКРЗІ від 21.03.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів

21.03.2017 року відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів:

І. Схвалено проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку» .

Проектом пропонується:

  • змінити градації маси поштових відправлень (письмової кореспонденції) з 7 до 5 позицій з відповідною зміною міжвагових коефіцієнтів;
  • переглянути розподіл постійної та змінної частини тарифу на пересилання в межах України посилки усередненої маси;
  • змінити, в сторону зменшення, розміру коефіцієнту до базової величини тарифу на пересилання простих листів масою до 20 грамів та поштових карток, відправниками та адресатами яких є військовослужбовці строкової служби.

Проект буде направлено на погодження до заінтересованих державних органів.

ІІ. У зв’язк із захоплення та привласнення незаконними збройними формуваннями майна окремих операторів телекомунікацій, зокрема телекомунікаційного обладнання, яке використовувалось для надання телекомунікаційних послуг споживачам на території проведення антитерористичної операції, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, передбачені законодавством, Комісія вирішила:

1. Встановити, що у разі технічної неможливості виконання вимог Порядку при маршрутизації міжміського та міжнародного трафіку з території проведення антитерористичної операції та з метою забезпечення прав споживачів, визначених статтею 32 Закону, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, операторам телекомунікацій маршрутизацію зазначеного трафіка здійснювати до АМТС/МЗТС міст Харкова та Дніпра з обов’язковим повідомленням про це НКРЗІ та Адміністрацію Держспецзв’язку.

2. Встановити, що у разі технічної неможливості виконання вимог Порядку при маршрутизації місцевого трафіку з території проведення антитерористичної операції та з метою забезпечення прав споживачів, визначених статтею 32 Закону, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, операторам телекомунікацій маршрутизацію зазначеного трафіку здійснювати до АТС/ОПТС, розташованих на території проведення антитерористичної операції, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження, передбачені законодавством з обов’язковим повідомленням про це НКРЗІ та Адміністрацію Держспецзв’язку.

3. Звернути увагу суб’єктів ринку телекомунікацій на недопустимість здійснення на території проведення антитерористичної операції будь-яких договірних відносин у сфері телекомунікацій, у тому числі, діяльності з надання послуг фіксованого та рухомого (мобільного) зв’язку, договорів про взаємоз’єднання і договорів про надання послуг національного та міжнародного роумінгів з суб’єктами господарювання, що не зареєстровані згідно з законодавством України, та які не мають права здійснювати діяльність у сфері телекомунікацій з використанням номерного ресурсу України та радіочастотного ресурсу України.

4. Операторам телекомунікацій, які надають послуги міжміського, міжнародного та рухомого (мобільного) зв’язку, у разі виявлення фактів отримання викликів (трафіку) від інших операторів з кодами та індексами, на які відсутні дозволи на використання номерного ресурсу, або тимчасово не використовуються (заблоковані) операторами, вживати заходів щодо блокування таких викликів (трафіка) та інформувати про це НКРЗІ та Адміністрацію Держспецзв’язку.

5. Заборонити маршрутизацію трафіку через точки взаємоз’єднання телекомунікаційних мереж, які розташовані на території проведення антитерористичної операції, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, передбачені законодавством та якими володіють суб’єкти господарювання, що не зареєстровані згідно з законодавством України.

6. Визнати таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 14.07.2015 № 362 «Про встановлення тимчасових особливостей маршрутизації трафіка в телекомунікаційній мережі загального користування України».

7. Департаменту зв’язку в установленому порядку подати це рішення на погодження до Адміністрації Держспецзв`язку.

8. Це рішення набирає чинності з дня, наступного за днем його погодження з Адміністрацією Держспецзв`язку.

9. Департаменту забезпечення діяльності оприлюднити це рішення шляхом його розміщення на офіційній сторінці НКРЗІ в мережі Інтернет після набрання ним чинності.

Крім того, Комісія:

направила

— до Державної фіскальної служби пропозиції до спільних Рекомендацій щодо застосування приміток 1−8 до пункту 254.4 статті 254 Податкового кодексу України для затвердження спільним актом ДФС та НКРЗІ;

— до Держспецзв’язку пропозиції щодо внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України, зокрема стосовно застосування радіотехнологій:

— медичні радіоімплантанти;

— радіолокаційні вимірювання, в т. ч. телематика транспортних систем.

Внесення змін надасть можливість доступу на ринок України та використання на бездозвільній основі більш широкого спектру гармонізованих з вимогами ЄС пристроїв короткого радіусу дій (медичні радіоімплантанти, пристрої для вимірювання рівня заповнення закритих резервуарів, автомобільні радари безпеки дорожнього руху тощо).

внесла зміни та доповнення

до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2017 рік, затвердженого рішенням НКРЗІ від 13.12.2016 № 659, зміни стосовно підготовки проектів законів та інших регуляторних актів державних органів, а також проектів регуляторних актів НКРЗІ, зокрема, стосовно розроблення проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо Правил надання доступу до інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку.