Засідання комітетів ВРУ

Комітет розглянув проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції» щодо розроблення трирічних планів заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції

5 квітня 2017 року у стінах парламенту відбулися засідання профільних комітетів.

Так, на засіданні комітету з питань інформатизації та зв’язку було завершено тривалий розгляд проекту закону про електронні довірчі послуги (р.№ 4685, повторне друге читання). Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти цей проект в цілому, відхиливши пропозиції щодо фінансування підрозділу Міністерства юстиції, який займається веденням (адмініструванням) відповідних реєстрів, як такі, що не є обґрунтованими.

Комітет розглянув проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції» щодо розроблення трирічних планів заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції (р.№ 6160, КМУ) та рекомендував Верховній Раді прийняти цей проект за основу та в цілому.

Комітет також розглянув проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державної реєстрації друкованих засобів масової інформації) (р.№ 5024, КМУ). В ході дискусії було висловлено низка зауважень, зокрема щодо недоцільності ведення дублювання реєстрів (один вже створений за рішенням КМУ), а також можливих неузгодженостей щодо мовних питань. Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти цей проект за основу в першому читанні та врахувати зауваження при підготовки до другого читання.

У виступі Олег Гусєв висловив побажання створити дійсні умови підтримки ІТ-галузі, але не шляхом надання якихось подачок, а забороною безпідставного втручання в роботу підприємств, зменшенням податкового навантаження, створенням умов діяльності не гірше ніж закордоном.

Також він нагадав про негативну тенденцію, коли депутати вносять правки з голосу до проектів, які не стосуються самого проекту. Тому запропонував не допустити в ході голосування у сесійної залі прирівняння електронних ЗМІ та соціальні мережі до друкованих ЗМІ.

На засідання комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

розглядався проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за пошкодження телекомунікаційних мереж) (р.№ 4497, н.д. Р. Семенуха та ін.).

Незважаючи на актуальність питання, частина членів комітету разом з його головою так і не зрозуміла важливість запропонованих новацій. На погляд присутніх представників громадських організацій, голова комітету, ображений провалом власних законодавчих ініціатив, зокрема і з цього питання у попередні роки, а також законопроекту № 2133а, який був повернутий на доопрацювання через норми ідентичні законам від 16 січня 2014 року, створив практично все можливе для негативного голосування.

Навіть аргументація голови Асоціації «Телас» Леоніда Ошерова (лише йому дозволили виступити від громадськості) щодо створення небезпеки для держави через знищення телекомунікаційних мереж не розчулили депутатів. За їх окремими висловленнями «галузь відстоює комерційний інтерес», що має «корупційну складову», а відсутність інтернету та зв’язку в містах та районах України через вирізання кабелів та знищення обладнання, їх не дуже хвилює.

При цьому свою лепту в процес спроби знищення проекту закону внесла ГНЕУ, яка не читаючи проект н.д. Семенухи практична скопіювала висновок, підготовлений роками раніше на проект н.д.Кожем'якіна, який був відхилений.

Лише з четвертої спроби, з перевагою в один голос, проект закону був рекомендований для прийняття за основу.

Процес розгляду та голосування можна переглянути на відео:https://youtu.be/drwC82h9Zpw

Категоричними противниками позитивного голосування були депутати :

— від Батьківщини — Кожем’якін та Бухарєв;

— від БПП — Паламарчук, Саврасов, Король.

Здається, що забезпечення національної безпеки у них не є головним питанням.

Так и хочеться у них запитати: на чий млин ллєте воду, панове депутати?

Засідання комітетів ВРУ
Засідання комітетів ВРУ

Читайте також


Законопроєкт про мобілізацію треба відхилити — Ростислав Кравець

Рада у першому читанні схвалила законопроєкт про мобілізацію. Замість того, щоб створювати професійну армію і мотивувати потужними преференціями, пільгами, соц. пакетом і матеріальними винагородами, влада посилює насильницький примус до мобілізації. На кшталт рф. Чи допоможуть неконституційні рішення перекрити нестачу снарядів на передовій. Чим загрожує е-кабінет для військовозобов’язаних та які наслідки очікують так званих ухилянтів, про це і не тільки запитали у адвоката Ростислава Кравця.