Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

В черговий раз депутати показали неповагу не тільки до комітету та його працівникам, що готували матеріали, але і усіх запрошених представників органів державної влади та громадськості.

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

Після місячної перерви (останнє засідання проведено 12 квітня 2017 року) на 17 травня було заплановано засідання комітету, проте (вже не в перше) члени комітету проігнорували захід. Тому питання порядку денного залишилися не розглянутими.

Незважаючи на це (в рамках наради) присутнім було презентовано проект Закону «Про цифровий порядок денний України» (правда презентація називалася чомусь «Закон України «Про цифрову стратегію України»?).

Проект був представлений розробниками «Цифрової адженди 2020» на виконання обіцянок, після проведення заходів у стінах парламенту 16 лютого 2017 року .

За інформацію доповідача, це перший нарис для обговорення.

Згідно позиції голови комітету, як буде проходити обговорення та опрацювання ЗП, в які строки, треба уточнювати. Але потрібно створювати РГ.

Тільки спільними кроками ВРУ, КМУ, Ради реформ при Президенті можна встановити рамки цього закону. Також він нагадав, що ситуація в парламенті не дає підстав говорити, що цей закон зможуть прийняти в цю каденцію ВРУ.

В ході обміну думками присутні також зупинилися на питанні: що робити з законопроектами про електронні комунікації (реєстр. № 3549−1 від 11.12.2016; реєстр. № 3549−3 від 29.09.2016; реєстр. № 3549−4 від 30.09.2016). Як відомо, суб’єкти законодавчої ініціативи не йдуть на поступки один одному, тому реальним кроком може стати розробка нових ініціатив, в т. ч. вилучення питань створення, призначення, фінансування, тощо — регулятора — в окремий закон, а діяльність ринку — іншій закон. Доречи, таки пропозиції Комісія з питань науки та ІТ надавала протягом 2015−2017 років неодноразово, проте вони до цього часу ігнорувалися.

Гостра дискусія відбулася з приводу незалежності регулятора.

Зі слів Олега Гусєва, залишення норм та положень, що прописані в ЗП№ 3549−1, в умовах нечуваної корупції у державі, бажання чиновників приймати рішення на власний розсуд без врахування вимог законодавства та думки громадськості, призведе лише до знищення ринку, і ні якій європейський досвід в цьому плані без зміни менталітету українських можновладців, не зможе бути прикладом впровадження незалежності такого органу.

Голова комітету ініціював проведення закритих консультацій з окремими представниками великого бізнесу ринку телекомунікацій та окремої зустрічі з керівниками асоціацій Телас, ТПУ, ІнАУ, надіючись на їх підтримку та подальшу лояльність у проходженні законопроектів.

Окремо голова комітету висловив думку щодо Указу Президента України № 133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Зокрема, щодо питань блокування, дій операторів та провайдерів, відповідності прописаних норм вимогам законодавства, компетенції тих, хто готував цей проект. Він піділив стурбованість суб’єктів ринку, користувачів послуг та громадськості щодо помилок при прийнятті рішення.

Про помилки влади та реакцію громадськості можна подивитися за посиланням: index.php?newsid=3215 .