Злочинне марнотратство: Україна вперто плює в очі китайським друзям

Представники понад 100 країн, лідери держав і глави урядів взяли участь у першому міжнародному економічному форумі «Один пояс — один шлях», який завершився 15 травня в Пекіні. Офіційний Київ не вигадав нічого кращого, ніж делегувати до КНР делегацію у складі Степана Кубіва (голова комісії Г. Зубко) та Ірини Луценко, які «гідно» представили державні інтереси на форумі, котрий вже став однією з головних глобальних політико-економічних подій 2017 року.

Злочинне марнотратство: Україна вперто плює в очі китайським друзям

Представники понад 100 країн, лідери держав і глави урядів взяли участь у першому міжнародному економічному форумі «Один пояс — один шлях», який завершився 15 травня в Пекіні. Офіційний Київ не вигадав нічого кращого, ніж делегувати до КНР делегацію у складі Степана Кубіва (голова комісії Г. Зубко) та Ірини Луценко, які «гідно» представили державні інтереси на форумі, котрий вже став однією з головних глобальних політико-економічних подій 2017 року. При цьому, напрацьовані на найвищому рівні ініціативи нашого Центру, як завжди традиційно, були проігноровані. А позитивні результати січневої зустрічі президента Порошенка з Головою КНР Си Цзиньпіном бездарно змарновані — Пекін так і не дочекався від Києва реальних дій, спрямованих на розширення практичної співпраці.

На китайському полі вже багато років «пасеться» велика кількість різноманітних громадських та підприємницьких об’єднань, результати діяльності яких не можна розгледіти навіть під лупою. Впевнений, що більшість з них свідомо спотворюють реальний стан справ та тішать своє самолюбство ілюзіями швидкого збагачення за кошт китайських друзів у ближчій перспективі. Всі вони намагаються «засвітитися» і резервувати собі «місце під сонцем» на той випадок, якщо Китай нарешті побачить в Україні надійного партнера і дасть зелене світло для надходження в нашу державу масштабних інвестицій.

Але цей час вперто не настає, оскільки наша жадібна влада завжди торгувала (сама) усім, що було під рукою. З рештою, з молотка пішов державний суверенітет. Це чудово розуміють у Піднебесній та не поспішають, як би щиро чиновник чи депутат не шкірив зуби на протокольних фото.

І не треба нам розповідати про велику геополітику! Бо у форумі брав участь президент «Мордору» Путін! Порошенко і так регулярно з ним спілкується, а в Пекіні ніхто б не змушував Петра Олексійовича обійматися зі своїм головним «ворогом». Посилення глобальних позицій Китаю не вітають у Вашингтоні? Це жодним чином не заважає Україні активізувати дієву співпрацю в рамках «Одного шляху» з Пекіном. Країни Є С утрималися від підписання підсумкової декларації форуму? Пробачте, але ми не є членом Євросоюзу і не маємо жодних дивідендів від розвішування прапорів сусіднього європейського об’єднання на усіх парканах та вікнах. А від Китаю можемо отримати інвестиції не продаючи ліс, землю, воду.

Краще розкажіть нам, сьогоднішні можновладці, чому вже третій рік поспіль фактично не працює українсько-китайська Міжурядова комісія з питань торговельно-економічного співробітництва. Де дозвіл на «шрот», де сертифікат на м’ясо? І чому найбільш змістовним та плідним на конкретні домовленості у наших відносинах до сих пір залишається візит до КНР Януковича у грудні 2013 року?

Тим часом, Голова КНР Си Цзиньпін на відкритті форуму акцентував, серед іншого, на реальних успіхах проголошеної чотири роки ініціативи «Один пояс — один шлях». За цей час обсяг торгівлі Китаю з країнами «уздовж шляху» перевищив 3 трильйони доларів, а китайські інвестиції у згадані держави перевищили 50 мільярдів доларів. Китайські підприємства побудували в більш ніж 20 країнах 56 зон економічного співробітництва, а також створили 1.800 тисяч нових робочих місць.

У найближчі три роки Китай надасть країнам і міжнародним організаціям, які беруть участь в реалізації ініціативи, фінансову допомогу в розмірі 60 мільярдів юанів (8,7 млрд. дол. США) і побудує ще більше об’єктів, які поліпшить життя місцевого населення. (мова поки не про Україну)

За 2014−16 рр. Китай уклав нові договори про співпрацю з більш ніж 40 країнами і міжнародними організаціями, більш ніж з 30 країнами посилюється взаємодія в сфері виробничих потужностей.

Китайський лідер особливо підкреслив, що проект «Один пояс — один шлях» — це ініціатива, спрямована на мир, процвітання, відкритість, інновації та культурний обмін між її учасниками. Базовими сферами співробітництва в рамках проекту, так званими «п'ятьма зв’язковими елементами» є: політична координація, взаємозв’язок інфраструктур, безперешкодна торгівля, вільний рух капіталу і зміцнення зв’язків між народами.

Ми вважаємо про те, що Україна залишається осторонь цих процесів, і це є справжньою трагедією для її громадян. За яку нам доведеться відповідати перед нащадками. І якщо «привиди минулого» можновладців та депутатів цього не розуміють, нам самим слід брати ініціативу у свої руки.

Наша організація доклала багато зусиль для успішного проведення цього року фестивалю української культури в КНР та тижня китайської культури в Україні. Не маючи дієвого впливу на економічні процеси, ми усіма силами наповнюємо культурну складову нашого партнерства, що належно цінують наші китайські друзі.

Але ми розуміємо та знаємо справжній потенціал Китаю і переконані, що лише масштабна інтеграція України у проекти «Шовкового шляху» гарантуватиме мир, процвітання і незалежність нашій рідній державі. Якщо владні прихвосні намагатимуться і надалі «ліпити дурня» в діалозі з Пекіном, ми не лише не запустимо в дію добрий десяток нагальних інвестиційних українсько-китайських проектів, але втратимо будь-яку перспективу виживання і розвитку під боком ворожої Росії і байдужої Європи.

Тому продовжуємо справжню боротьбу за переведення у практичну площину співпраці з китайськими партнерами. Духовне та земне єднання Шовкового та Чумацького шляхів!