Музичний дарунок з Угорщини

У Київському національному академічному театрі оперети відбувся Гала-концерт «Вечір угорської музики», що став можливий завдяки підтримці Посольства Угорщини в Україні.

Музичний дарунок з Угорщини

У Київському національному академічному театрі оперети відбувся Гала-концерт «Вечір угорської музики», що став можливий завдяки підтримці Посольства Угорщини в Україні.

Лейтмотивом концерту стали автентичні народні мелодії, що зародилися в угорських містечках. Адже запальна суміш самобутньої народної музики з відтінком пристрасних циганських мотивів виникла саме в Угорщині. Не дивина, що тут батьківщина веселого чардашу, який полонив серця славетних композиторів з усього світу. Мелодика народної угорської музики простежується у творчості Гайдна, Бетховена, Шуберта, Брамса, Чайковського, черпали натхнення в народних угорських мотивах і майстри віденської опери: Кальман, Легар, Штольц.

«Національна оперета України має давні дружні стосунки із Посольством Угорщини в Україні та Будапештським театром оперети та мюзиклу. Наш концертний проект, в якому звучить музика угорських композиторів, став щорічним, він вже вчетверте відбувається на сцені Національної оперети. Музика — мистецтво космополітичне, для неї немає кордонів, вона нас об’єднує», — зазначив генеральний директор-художній керівник Національної оперети, народний артист України Богдан Струтинський.

«Для нас велика радість, що в Національній опереті України знову відбувається вечір угорської музики. Між нашими театрами вже склалася добра традиція представляти спільні мистецькі проекти. Дякую українським партнерам за можливість представляти перлини нашої музики в Києві», — наголосив Надзвичайний та Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкен. Також пан посол вручив Богдану Струтинському почесну нагороду — Угорський Золотий хрест «За заслуги».

«Ми привезли до Києва чудових угорських виконавців, які покажуть тут своє мистецтво. Прозвучать як знані мелодії, так і зовсім невідомі українському глядачеві. Ми угорці пишаємося тим, що оперета це угорський жанр. Але й українці дуже добре виконують оперету. Раніше між нашими театрами була лише співпраця, а зараз це вже міцна творча дружба», — підкресли керівник театрального агентства «Pentaton Concert and Arist Management» Андраш Сентпетері.

У Гала-концерті «Вечір угорської музики» у виконанні солістів Будапештського театру оперети та мюзиклу і артистів Київського театру оперети були представлені композиції та арії з улюблених оперет відомих майстрів Ференца Легара, Імра Кальмана, Віктора Якобі та Роберта Штольца.

Угорські гості Еніке Леваі, Жолт Вадас, Сільві Сенді та Петер Лакі виконали добре знані українською публікою пісню Тассіло з оперети І. Кальмана «Графиня Маріца»; дует Боні та Стасі і квартет Сільви, Едвіна, Стасі та Боні «Ура!» з оперети І. Кальмана «Сільва»; «Шиммі» з оперети І. Кальмана «Баядера» так і маловідомі — арію принцеси Яді «Грай на своїй скрипці» з оперети Р. Штольца «Венера у шовку» та дует «Кохання може бути таємницею» з оперети Ф. Легара «Країна посмішок».

Чимало оплесків зібрали і солісти-вокалісти Національної оперети України Соломія Приймак, Ігор Левенець, Валерія Туліс, Галина Грегорчак, Арсен Курбанов, Олександр Чувпило, Сергій Авдєєв та Микола Бутковський. Вони також виконали арії з улюблених опер «Сільва», «Графиня Маріца», «Містер Ікс», «Баядера» І. Кальмана; «Весела вдова» Ф. Легара. Та найбільше столичним глядачам сподобалися двомовні дуети, коли одночасно звучали угорська і українська мови. Це дует Сільви та Едвіна у виконанні Еніке Леваі і Ігоря Левенця та дует Маріци і Тассіло, який заспівали Валерія Туліс та Жолт Вадас.