Підсумки засідання НКРЗІ від 06.06.2017

Зауваження НКРЗІ полягають у тому, що запропоновані законопроектом новації містять низку техніко-юридичних недоліків, суперечностей та неузгодженостей з іншими актами законодавства.

06.06.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів:

— прийнято рішення затвердити висновок

НКРЗІ стосовно висловлення позиції щодо доцільності прийняття проекту Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», реєстраційний номер 6284 від 04.04.2017, із зауваженнями.

Зауваження НКРЗІ полягають у тому, що запропоновані законопроектом новації містять низку техніко-юридичних недоліків, суперечностей та неузгодженостей з іншими актами законодавства.

Це стосується нових оперативно-розшукових заходів, зокрема «зняття інформації з каналів зв’язку (транспортних телекомунікаційних мереж)», який не узгоджується із положенням частини четвертої статті 10 проекту та діючого КПКУ.

Крім того, пункт 19 частини четвертої статті 10 проекту акта в частині тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій (тимчасовий доступ до інформації про зв’язок), потребує узгодження з вимогами частини третьої статті 18 Конвенції про кіберзлочинність, ратифікованої Законом України від 07.09.2005 № 2824-IV.

Не відповідає законодавству питання строків зберігання записів про надані телекомунікаційні послуги.

Також НКРЗІ пропонує розкрити поняття «інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій», уточнити пункт 17 частини першої статті 13 проекту акта стосовно ініціювання перед операторами телекомунікацій питання про тимчасове припинення в окремо визначеному районі надання послуг зв’язку та передачі даних, враховуючи те, що Закон України «Про телекомунікації» не оперує таким терміном як «послуги зв’язку та передачі даних».

Зі слів Олега Гусєва, аналіз законопроекту проведений фахівцями Комісії з питань науки та ІТ показує, що його окремі новації, як і попередній варіант ЗП№ 4778 від 03.06.2016 (доречи відхилений та знятий з розгляду 15.11.2016), не відповідають Конституції України, що в свою чергу створює загрозу збільшення випадків зловживання правоохоронними, розвідувальними, іншими органами наданими правами, з завданням шкоди правомірно господарюючим суб’єктам

, в т. ч. телекомунікаційної галузі.

Крім того, суттєве розширення кола підрозділів, які будуть проводити ОРД, потребуватиме від операторів телекомунікацій значного додаткового інвестування в телекомунікаційну інфраструктуру та збільшення витрат на її утримання і, як наслідок, призведе до підвищення тарифів для абонентів.

При цьому відшкодування за рахунок держави витрат (шкоди тощо), завданої суб’єктам господарювання за виконання ними функцій держави, законопроектом не передбачається.