Айвазовський українського неба

У Музеї Тараса Шевченка в Каневі Шевченківського національного заповідника відкрили персональну виставку заслуженого художника України Анатолія Марчука, присвячену 156-й річниці перепоховання Кобзаря

Айвазовський українського неба

Відкриття виставки відбулося в рамах Всеукраїнського мистецького проекту «Земля із небом гомонить», започаткованого Анатолієм Марчуком.

Експозицію відкрив громадський діяч, шевченкознавець Ігор Ліховий, який розповів про творчий шлях митця і здобутки художника в живопису та графіці, які представлені на цій виставці. Слово про колегу і товариша сказали заслужений художник України Анатолій Буртовий, заслужений діяч мистецтв України Галина Морозова, мисткиня Любов Міненко, письменник Владислав Таранюк та землячка А. Марчука Надія Долгіч.

Айвазовський українського неба
Айвазовський українського неба

Анатолій Марчук зізнався, що чекав цієї виставки протягом п’яти років. І дуже хотів щоб вона відбулася саме у дні повернення Великого Тараса в Україну.

Цей проект був замислений до ювілею А. Марчука, і художник планує показати виставку у великих містах України. Вона почалась з нагоди шістдесятиріччя художника в Національній академії мистецтв України, де йому вручили Срібну медаль Академії. Потім був Чернігів. Наступні в планах Черкаси, Суми, Вінниця, Одеса та інші міста.

Чимало відвідувачів залишили свої записи у книзі відгуків. Ось деякі з них.

В’ячеслав Кириленко, віце-прем'єр міністр України:

«Дуже вражений роботами Анатолія Марчука — цікаво, насичено та у різних техніках. Добре, що їх митець покаже усій Україні. Думаю, після цього прихильників у художника стане ще більше! Бажаю успіху!»

Айвазовський українського неба
Айвазовський українського неба

Іван Марчук, народний художник України:

«Радий бачити Анатолія — славетного майстра акварелі. А особливо хочу відзначити його олійні твори. Це його власне бачення того чарівного краю, який так чудово і п’янко оспівує митець. У мене вони викликають найкращі дитячі спогади. Це мистецтво і ностальгія пов’язані в один вузол».

Павло Мовчан, голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка:

«Марчук зрощений космосом, небесним зором і душевною відлунністю на український навколишній і душевний всесвіт».

Ігор Ліховий, державний і громадський діяч:

«Дивовижний світ акварелі — такий примхливий і вимогливий для митця без необхідного внутрішнього налаштування, великого життєвого досвіду і цілісної філософії буття, — так прекрасно підкоряється пензлю Анатолія Марчука — художника, який не полишає ні на мить творчих пошуків.

Шанувальникам його творчості добре відомі уже кілька достатньо цілісних та абсолютно зрілих циклів, кожен з яких увійшов до мистецької палітри України.

Але саме ця виставка у світлому для кожного українця Музеї Тараса Шевченка на Чернечій горі вражає своєю новизною, щирістю та майстерністю автора, який любить цей світ до самозречення в ім’я Високого Мистецтва. В очікуванні нових зустрічей і відкриттів України".

Анатолій Гайдамака, народний художник України:

«Акварелі неперевершені! Спасибі за такі емоції. Творчих досягнень, вперед!!! З величезною повагою».

Ось така виставка експонується тепер на Тарасовій горі. Ось такий він — художник Анатолій Марчук. Нехай завжди світить сонце в його житті і в картинах його, нашого «Айвазовського українського неба», як влучно охрестив його земляк — великий майстер слова Анатолій Паламаренко.

Владислав ТАРАНЮК, член НСЖУ