Засідання комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

На 21 червня 2017 року було заплановано проведення засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку. Проте, вже не в перше, через відсутність кворуму, було проведено захід в рамках наради з обговорення проблемних питань, зокрема пов’язаних з забезпеченням інформаційної та кібер- безпеки держави.

Засідання комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

Чому не хвилюють ці питання членів комітету народних депутатів Бабенка В. Б. та Лук’янчука Р.В. з «Народного Фронту», Гриніва І. О. та Усова К. Г. з «БПП», Мороко Ю. М. з «ОпоБлоку», залишається не відомим.

Незважаючи на відсутність народних обранців представники громадськості та запрошених від органів влади обговорили питання про хід виконання Указу Президента № 133 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

При цьому несподіванкою для багатьох стала відсутність на нараді відповідальних за виконання Указу та рішення РНБО: представників РНБО, КМУ та Національного банку. Тому багато питань залишилося без відповіді.

Було наголошено на тому, що усі запити громадськості щодо механізмів виконання Указу до Президента, КМУ, РНБО, правоохоронних органів практично залишилися без відповіді. При цьому до правового забезпечення питань самого Указу та окремих його пунктів, зокрема блокування, моніторингу, контролю, багато запитань, на які також відсутня однозначна відповідь. До того ж, технічний центр, який би здійснював кіберзахист, до цього часу не створений.

Присутні звернули увагу, що ВРУ провалила усі можливості створення законодавчого забезпечення системи кіберзахисту та перехоплення інформації, при цьому кроки які роблять органи влади, розробляючи підзаконні акти без наявності відповідних законів, не відповідають вимогам відповідних міжнародних Конвенцій, які є обов’язковими до виконання в Україні, Конституції та рішень Європейського суду з прав людини, а також досвіду цивілізованих країн із забезпечення конституційних прав і свобод громадян. Неможливо здійснювати тиск на бізнес в рамках правової вакханалії.

Відсутність системи взаємодіє влади з операторами телекомунікацій надає негативного характеру взаємовідносинам, замість захисту відбувається тиск на галузь (загрозливі листи та телефонні дзвінки, обшуки та вилучення обладнання та засобів існування, відкриття кримінального провадження за статтями «держзрада»). При цьому учасники обговорення наголосили на присутність на ринку України операторів поставників трафіку, кінцевим бенефіціаром яких є люди агресора — РФ, але на яких чомусь не поширилися санкції і вони продовжують працювати.

Представники органів влади розповіли про своє бачення ситуації та їх подальші кроки.

Так, представники Держспецзв’язку повідомили про підготовку зміни до закону про санкції щодо заборони програмних продуктів, ліцензій та дозвільних документів.

Представник Нацполіції розповів про надані рекомендації, які є програмним механізмом виконання Указу. Також було наголошено, що заблоковані соціальні мережі і були бот-мережами розповсюдженні пропаганди агресора, яка на цей час частково припинена, але ця блокада в подальшому буде посилюватися.

Окремо було обговорено проект постанови КМУ, підготовлений Держспецзв’язку, щодо моніторингу виконання Указу. Представники громадськості висловили позицію щодо не підтримки цьому проекту, через його невідповідність вимогам Конституції та законодавству України, відповідним Конвенціям тощо.

Присутні також звернули увагу на тому, що вже не перший рік Секретаріат Ради Європи проводить в Україні заходи із забезпечення реформи законодавства про кіберзлочинність в рамках проекту СуЬегсгіmе@ЕАР (семінари, тренінги, громадські слухання, тощо). Проте, через відсутність єдиної державної політики, ця робота залишається незатребуваною.

Учасники обговорення так і не почули відповіді:

— чи буде в подальшому створюватися тиск на суб’єктів ринку телекомунікацій?;

— чи потрібен кіберрегулятор в державі, за прикладом досвіду ЄС? Або потрібна довірча модель?

За результатами обговорення запропоновано:

— розробити та підписати Меморандум між ринком телекомунікацій та правоохоронними органами;

— рекомендувати КМУ провести нараду голів або їх заступників силовиків (правоохоронців).

У другий частині заходу обговорили стан виконання прикінцевих положень Закону про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж № 1834-VIII від 07.02.2017 щодо розробки відповідних правил та методик.

За результатами обговорення вирішили:

рекомендувати Комітету направити відповідні звернення до:

— КМУ щодо пришвидшення розробки органами влади правил та методик;

— Ірпіньської міської влади щодо скасування рішення про доступ, яке не відповідає вимогам закону;

ІнАУ направити листа до Комітету щодо проблемних питань з доступу до мереж електроенергетики.