Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства

12−16 червня в Женеві відбувся щорічний Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства, організаторами якого виступили Міжнародний союз електрозв’язку, ЮНЕСКО, ПРООН, ЮНІКТАД за підтримки інших установ ООН. Цьогоріч у Форумі взяли участь більше 2500 учасників з понад 150 країн світу.

Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства

Цьогоріч у Форумі взяли участь більше 2500 учасників з понад 150 країн світу.

У рамках Сесії Сегмента Високого Рівня ВСІС голова української делегації Леонід Євдоченко поінформував Високе Зібрання про ключові стратегії розвитку інформаційного суспільства України й виклики кібербезпеці, яким протистоїть наша держава в гібридній війні.

«В Україні реалізуються масштабні проекти зі створення платформи електронного врядування, упроваджено системи електронного декларування й публічних е-закупівель — це ключові сегменти взаємодії держави та громадськості в протидії корупції», — зазначив у своїй доповіді Леонід Євдоченко.

Важливим акцентом у доповіді очільника української делегації стали питання грубого порушення Росією норм міжнародного права, анексії Крима та розв’язання проти України гібридної війни, яка «є точкою найвищої інтенсивності ширшого конфлікту РФ із США та ЄС, у якому інформаційний простір став основним полем бойових дій». Леонід Євдоченко зазначив, що Україна, напевно, виконує її історичну місію «бути щитом на шляху Росії, убезпечити цивілізацію від агресії, від поширення на Захід гібридних провокаційних технологій РФ».

Як було зазначено в доповіді, Україна активно впроваджує кращі світові практики кіберзахисту, співпрацює задля укріплення міжнародного співробітництва у сфері кібербезпеки з такими партнерами, як ЄС, США, НАТО, взаємодіє з повноважними інституціями багатьох країн світу для захисту від кіберзагроз. Леонід Євдоченко запевнив, що Україна поділяє твердження ООН щодо безперешкодного доступу до Інтернету як одного з фундаментальних прав людини й розвиває національну систему кібербезпеки, додержуючись європейських принципів державно-приватного партнерства в забезпеченні відкритого, вільного та захищеного кіберпростору (текст виступу в перекладі українською).

Відвертий та конструктивний виступ Леоніда Євдоченка викликав не лише позитивний резонанс і заінтересованість з боку міжнародної спільноти, але й змусив делегацію РФ покинути залу засідань під час доповіді, аби не чути незручної для себе правди.

Проблематика використання Україною свого радіочастотного й номерного ресурсу на тимчасово окупованих територіях, А Р Крим та Сходу України, питання виходу України в Секторі розвитку електрозв’язку МСЕ з регіональної групи країн СНД та віднесення її до регіональної групи країн Європи стали темами для обговорення під час робочих зустрічей Л. Євдоченка з Генеральним секретарем МСЕ паном Х. Чжао та директором Бюро розвитку електрозв’язку МСЕ паном Б. Сану. Під час зустрічей високі сторони висловилися щодо продовження конструктивного діалогу з цих питань.

За традицією у рамках роботи Форуму відбулася церемонія нагородження призерів престижного міжнародного конкурсу проектів ВСІС. Серед 18 переможців, відібраних з понад 450 проектів цього року, почесне місце здобула Одеська національна академія зв’язку ім. О. С. Попова, яка отримала високу нагороду за проект мультимедійного дистанційного курсу з безпечного використання Інтернет-ресурсів, що реалізовувався за напрямом ВСІС C5 «Побудова довіри і безпеки при використанні ІКТ».

Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства
Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства
Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства
Форум Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства

Рекомендовані публікації