Підсумки засідання НКРЗІ від 27.06.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія вирішила

27.06.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія вирішила:

— схвалити проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг».

За думкою НКРЗІ, проект постанови:

  • врегулює відносини між абонентами і операторами телекомунікацій, що пов’язані зі скороченням переліку телекомунікаційних послуг та припиненням їх надання;
  • створить умови для встановлення особи абонента, який отримує послуги знеособлено (анонімно), при порушенні ним законодавства ;
  • ліквідує додаткові витрати з боку абонента при відновленні надання телекомунікаційних послуг після скорочення їх переліку;
  • створить сприятливі умови для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень;
  • призведе до однозначного тлумачення законодавства, виключивши з Правил пункт 21, яким передбачалось: «У разі підключення до телекомунікаційної мережі оператора рухомого (мобільного) зв’язку кінцевого обладнання абонента, електронний код (ідентифікатор) якого, зокрема код IМЕI, не включений до узагальненої бази даних таких кодів, оператор повинен надіслати відповідне попередження на телефонний номер такого обладнання про можливе відключення із зазначенням причин. Відключення зазначеним оператором кінцевого обладнання здійснюється відповідно до законодавства».

Рішення НКРЗІ буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

— прийняти за основу проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг та визначення операторів, провайдерів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках таких послуг» та встановити, що до 01 серпня 2017 року від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться зауваження та пропозиції до цього проекту.

Це чергове, починаючи з 2012 року, рішення, новаціями якого планується розширити повноваження НКРЗІ на підзаконному рівні без внесення змін до Закону «Про телекомунікації». Попередні спроби не були підтримані громадськістю та не погоджені органами влади.

Інформація про попередній розгляд проекту тут.

— схвалити проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку ввезення з-за кордону та реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв» та подати його на погодження до Міністерства фінансів України, Антимонопольного комітету України, Міністерства оборони України та Державної регуляторної служби України.

Це четверта спроба НКРЗІ з 2014 року замінити діючий механізм ввезення з-за кордону в Україну РЕЗ та ВП. Попередні спроби були відхилені органами влади через невідповідність законодавству.

Зі слів Олега Гусєва, схвалений проект, не вступивши в силу, по окремих позиціях вже застарів і в разі прийняття не відповідатиме вимогам нового Технічного регламенту радіообладнання, затвердженого 24.05.2017 постановою КМУ № 355.

— висловити позицію щодо доцільності прийняття проекту Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», реєстраційний номер 5670-д від 09.06.2017.

— схвалити проект Плану заходів щодо виконання пункту 3 Указу Президента України від 26.05.2017 № 146/2017 «Про заходи, пов’язані із запровадженням Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України» на 2017−2020 роки, та направити його Президенту.

План передбачає низку заходів щодо «поглиблення діалогу з Європейським Союзом стосовно зменшення плати за послуги міжнародного роумінгу під час перебування громадян України на території держав-членів Європейського Союзу», «підготовку змін до законів України з метою повернення права НКРЗІ здійснювати заходи державного нагляду за ринком телекомунікацій на оптових ринках телекомунікаційних послуг (міжоператорські відносини)», тощо.

Цікаво, але ж Закон «Про телекомунікації» ніколи не надав прав НКРЗІ щодо нагляду на оптових ринках, тому, що ніколи не поділяв ринки на оптові та роздрібні, до того ж втручання в між операторську діяльність порушуватиме принципи господарського законодавства, ну й нарешті прийняття таких рішень Президентом розширює площину конституційних приписів і розширює його повноваження, як і повноваження НКРЗІ, визначені Законом.

— погодити проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії імплементації положень директив Європейського Союзу у сфері поштових та кур’єрських послуг („дорожньої карти“)», надісланий листом Міністерства інфраструктури України, із зауваженнями.

Зауваження стосуються бажання регулятора отримати повну незалежність, як це передбачає проект закону про електронні комунікації № 3549−1, який не підтримується ринком, громадськістю та більшістю народних обранців.

— внести зміни та доповнення до плану регуляторної діяльності.

Зокрема, щодо доопрацювання Порядків здійснення державного нагляду, тощо.