Питання кібератак на об’єкти телекомунікацій України

13 липня відбулася Робоча зустріч представників операторів телекомунікацій, профільних асоціацій, правоохоронних органів та НКРЗІ з питань взаємодії під час здійснення кібератак на об’єкти телекомунікацій України.

Питання кібератак на об’єкти телекомунікацій України

Учасники заходу обмінялися інформацією щодо наслідків найпотужнішої хакерської атаки за усю вітчизняну онлайн-історію, що здійснена різновидом вірусу Petya, та обмінялися досвідом дій різних організацій щодо нейтралізації атаки.

Було підкреслено, що простих превентивних заходів не достатньо. В багатьох організаціях відсутнє навчання працівників, не розроблені відповідні методики та кризові сценарії протидії вірусним атакам. При цьому «барвисто намальована» європейська система захисту в багатьох випадках не спрацювала.

Керівникам усіх рангів потрібно повернутися обличчям до проблеми. Необхідно готувати та запрошувати на роботу висококласних фахівців з кібербезпеки з гідною зарплатою.

Представники експертного середовища наголосили, що окремі пропозиції представників влади об’єднати для захисту усіх під єдиним «дахом» не матиме ефективної реалізації, і це буде лише розбазарюванням державних коштів. Галузям потрібно створювати відповідні команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події (CERT).

Також було піднято питання проблематики з нападами на інфраструктуру телекомунікацій, знищення кабелів та обладнання зв’язку, відсутності адекватного реагування на це правоохоронців. Обговорено питання відкритого ПЗ та використання хмарних обчислень.

За результатами зустрічі представники погодилися створити система збору інформації та впровадити платформу кібероповіщення.

Було наголошено, що за для позитивного результату протидії нападам державні органи, компанії з кіберзахисту та оператори повинні працювати разом.

Питання кібератак на об’єкти телекомунікацій України
Питання кібератак на об’єкти телекомунікацій України