Підсумки засідання НКРЗІ від 01.08.2017

01.08.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— прийняла рішення про прийняття за основу проект рішення НКРЗІ

«Про затвердження Правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій».

Набрання чинності цього рішення передбачено одночасно із вступом у силу змін до Закону України «Про телекомунікації» щодо виключення видів діяльності у сфері телекомунікацій із таких, що підлягають ліцензуванню.

Зі слів О. Гусєва, незважаючи на актуальність питання, НКРЗІ хоче взяти на себе повноваження парламенту та розширити власні повноваження, урівняти операторів та провайдерів в обов’язках, розширити термінологію визначень, що автоматично створить розбіжності у законодавстві та викличе спротив, як суб’єктів ринку, так і громадськості.

Приклади новацій, які розширюють вимоги Закону України «Про телекомунікації»:

  • поділ послуг на оптові та роздрібні та відповідні та зобов’язання щодо діяльності на цих ринках;
  • визначення активної та пасивної інфраструктури та зобов’язання щодо їх спільної експлуатації;
  • встановлення зобов’язань дотриманням вимог рекомендацій ЄС без іх імплементації;
  • поширення вимог стосовно використання автоматизованих систем розрахунку за надані телекомунікаційні послуги (білінгової системи) та маршрутизації трафіку на всіх суб’єктів ринку, включаючи суб’єктів, що надають послуги доступу до Інтернету;

встановлення вимог щодо:

  • взаємодії з спеціалізованим структурним підрозділом Державного центру кіберзахисту та протидії кіберзагрозам Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, а також іншими уповноваженими державними органами з питань запобігання та протидії кіберзагрозам, при проведенні слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій;
  • надання до НКРЗІ інформації стосовно користування міжнародними каналами електрозв’язку, транзиту трафіка через територію України, тощо.

НКРЗІ встановила, що зауваження та пропозиції до проекту регуляторного акта прийматимуться з дня його оприлюднення до 30 вересня 2017 року.

  • затвердила План підготовки проектів нормативно-правових актів на 2017 рік, які приймаються без урахування вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (питання тарифів УДЦР, розрахункових такс, тощо).
  • визнала таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 29.11.2016 № 629 «Про затвердження Секторального плану державного ринкового нагляду на 2017 рік».

Рішення прийнято на підставі вимог Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», постанову Кабінету Міністрів України від 26.12.2011 № 1410 «Про затвердження Порядку розроблення та перегляду секторальних планів ринкового нагляду, моніторингу та звітування про їх виконання» та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1069 «Про затвердження переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд», згідно з якими НКРЗІ лишилась непритаманних їй функцій ринкового нагляду.

Зі слів О. Гусєва, на четвертий рік спрацював державний механізм розгляду пропозицій Комісії з питань науки та ІТ щодо приведення рішення КМУ до вимог законодавства та скасування рішення про надання безпідставного права НКРЗІ здійснювати ринковий нагляд.