Вадим Хомаха: Ірина Луценко озвучила тенденції, які не мають зв’язку з реальністю

Міжнародна група з організації питань деокупації Криму не зможе звільнити півострів від російських окупантів.

Вадим Хомаха: Ірина Луценко озвучила тенденції, які не мають зв’язку з реальністю

Керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха назвав розмови про можливе створення міжнародної групи з організації питань деокупації Криму білим інформаційним шумом для дезінформації населення. Експерт переконаний, що будь яке об’єднання без військової складової буде неефективним.

Як повідомляло Depo.ua, представниця президента у Верховній Раді Ірина Луценко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп повідомила про плани Петра Порошенка в Генасамблеї ООН. Голова держави під час свого виступу запропонує країнам, що не підтримують анексію Криму, створити міжнародну групу з організації питань деокупації півострову.

«Голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко відвідав Форуму з питань чорноморської регіональної безпеки у Румунії, — розповідає Вадим Хомаха. — Він дізнався, що НАТО не має зараз можливостей для ефективного впливу у Чорноморському регіоні. Цим, безумовно, користується президент Росії. До того ж будь-які регіональні об’єднання зараз неефективні, бо в них не буде військової складової. Впливати без неї на вирішення такої серйозної проблеми, як окупація Криму я вважаю неможливим.

Заяви про створення міжнародної груп — просто струс повітря з боку пані Луценко. Вона є лише дружиною Генерального прокурора, яка пов’язана з партією нашого президента. Вона не є політичною фігурою. Луценко озвучує якісь тенденції, що не мають жодного зв’язку з реальністю", — повідомив він.

На думку Вадима Хомахи, діяльність міжнародної групи не вирішить питання про звільнення Криму від російських загарбників. Тим не менш, організація існуватиме за рахунок українських платників податків.

«Звісно, створити можна будь-що. Мене цікавить результат, а його у цьому варіанті і бути не може. Просто відбуватиметься розпилювання грошей з державного бюджету. Бо на громадських засадах такі організації існувати не зможуть. Тому, звісна річ, на діяльність міжнародної групи з організації питань деокупації Криму виділять певну суму з державного бюджету України. Але ж це гроші платників податків», — обурився Вадим Хомаха.

Експерт переконаний, що на даний момент Україна жодним чином не може впливати на сусідку-агресорку.

«Класичний приклад — справа заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. (Затриманий у 2015 році представниками силових структур російських окупантів — ред.). Його все одно засудили. Що було з української сторони? Тільки балачки. Тому жодних важелів впливу на Росію Україна зараз не має. Окрім хіба що ГТС, через яку Росія відправляє газ до Європи.

Тому на подібні висловлювання не слід звертати увагу, їх потрібно ігнорувати. Вони створюють білий інформаційний шум для населення, для того, щоб його дезінформувати. Треба дивитися на реальний стан справ. Ми вже побачили деокупацію Донбасу за президента Порошенка. Кожного дня везуть наших поранених вояків зі Сходу. Ось результат, а все інше — тільки балачки", — констатував Вадим Хомаха.

Ірина Сатарова