Віктор Жердицький: мова навчання в Україні має бути лише українською

Громадський діяч пояснив, чому Верховна Рада не повинна скасовувати сьому статтю Закону «Про освіту».

Віктор Жердицький: мова навчання в Україні має бути лише українською

Діти представників національних меншин мають навчатися державною мовою з першого класу. Це допоможе школярам швидше адаптуватися до української і отримати більше шансів на вступ до вишів. Такої думки дотримується учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

Як повідомляє «Європейська Правда», Верховна Рада України ухвалила нову редакцію Закону «Про освіту». Сьома стаття документу передбачає перехід у школах та вищих навчальних закладах на викладання усіх предметів саме державною, тобто українською мовою. Натомість національні меншини зберігають право вивчати рідною мовою всі предмети до 5 класу. Надалі нею може викладатися тільки кілька предметів. Саме це положення викликало гостру реакцію в Угорщині, Румунії та Росії. Київ звинувачують у наступі на ідентичність та культуру національних меншин, а також у спробі примусової українізації.

«Сьома стаття Закону „Про освіту“ — це такий собі сурогатний підхід, — каже Віктор Жердицький. — Він, з моєї точки зору, неправильний. Бо викладання державною мовою з п’ятого класу тільки розтягує період адаптації школярів до української. Як показує практика, діти, що живуть у російськомовному середовищі і не вивчають українську у школах, її зовсім не знають. А на територіях, де компактно мешкають румуни та угорці, місцеве населення не розуміє української взагалі. Це — велика проблема для дітей, бо вони абсолютно не пристосовані для життя в Україні. В майбутньому у них можуть виникнути труднощі під час вступної кампанії до вишів, або пошуку роботи. Тому я вважаю, що діти змогли б адаптуватися значно швидше, якби з першого класу навчання було україномовним», — переконаний громадський діяч.

Віктор Жердицький впевнений, що міністерство освіти пішло на поступки національним меншинам, запровадивши україномовну освіту з п’ятого класу. Це було зроблено, аби уникнути ще більш різкої реакції з боку країн, представники націй яких живуть в нашій державі. Експерт категорично проти скасування сьомої статті закону.

«Звісно, вона є контраверсійною (суперечливою, — ред.), але іти на поступи ні Румунії, ні Угорщині, ні тим паче Росії в жодному разі не можна. Я б цю статтю написав дуже просто: „З першого класу школи, мова навчання в Україні має бути лише українською“. Мова йде в тому числі і про національні меншини. Я вважаю, що сьому статтю необхідно переписати і зробити вигідною, в першу чергу, для української нації», — сказав Віктор Жердицький.

В той же час, громадський діяч зазначив, що держава має підтримувати тільки мови тих національних меншин, яким загрожує зникнення: а ні румунська, а ні угорська, а ні російська до таких не відносяться.

Однак для відродження української нації змін у галузі освіти, з точки зору Жердицького, недостатньо.

«І друге, що важливо — ми досі не створили національну програму ліквідації наслідків колоніального гніту українства протягом останніх чотирьохсот років», — зазначив він.

Ірина Сатарова