Влада готує наступ на конституційні права громадян

Депутати Верховної Ради депутати можуть обмежити свободу слова в Інтернеті. Про наміри народних обранців взяти мережу під контроль свідчать два проекти законів, які стосуються посилення кібербезпеки України.

Влада готує наступ на конституційні права громадян

Законодавчі ініціативи останніх місяців показують, що влада остаточно змінює державну політику, направляючи свої зусилля на обмеження конституційних прав людини і основоположних свобод, введення тоталітарної норми позасудового блокування, запозиченої в країні агресора — Російської Федерації та створення карального органу за прикладом «Роскомнадзор».

Так, у порядок денний останніх двох пленарних тижнів вноситься для другого читання проект Закону України реєстр. № 2126а «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (варіант від 12.07.2017).

Цей проект ініціювали 10 народних депутаів. Серед них представники «Блоку Петра Порошенка» Микола Паламарчук і Віктор Король, члени «Народного фронту» Руслан Лук’янчук, Олександр Сочка, Максим Поляков і Валерій Бабенко, парламентарі від «Самопомочі» Роман Семенуха та Олександр Данченко, а також депутати від «Батьківщини» Олег Кожем’якін і Владислав Бухарєв. Документ прийняли у першому читанні 20 вересня 2016 року. У другому читанні його планують розглянути в четвер, 21 вересня.

Всупереч Регламенту Верховної Ради України до проекту Закону внесено положення, що повністю змінюють його концепцію і не були предметом розгляду під час прийняття проекту за основу.

Редакція, що винесена для розгляду ВРУ, містить значно більше положень, що не відповідають Конституції України та не узгоджуються з нормами спеціальних законів України, ніж редакція, схвалена парламентом у першому читанні.

Ініціатором іншого законопроекту № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» стали представник БПП Іван Вінник, а також депутати від «Народного фронту» Тетяна Чорновол і Дмитро Тимчук.

Його не включили до порядку денного попередньої сесії, що по факту є відхиленням від розгляду, але бажання виконати завдання про прийняття переважає глузд і тому він може бути включений до порядку денного цієї сесії.

Чому прийняття цих законопроектів загрожує суспільству, розповіли Іван Пєтухова — віце-президент УСПП, голова Комісії з питань науки та ІТ та Олександр Федієнко — голова правління Інтернет Асоціації України.

«Депутати не звертають увагу на норми Регламенту ВРУ та Конституції України, які порушуються при розробці проекту, взагалі не розглядаються зауваження Головного юридичного управління ВРУ, які зокрема говорять, що новації не відповідають усталеним демократичним європейським принципам з прав людини.

Проект Закону запроваджує положення злочинних законів від 16 січня 2014 року, скасовані завдяки Революції Гідності, щодо позасудового блокування доступу до Інтернету та безперешкодного доступу правоохоронців до інформації про громадян та користування ними телекомунікаційними послугами, створює систему тотального контролю за громадянами через встановлення обладнання моніторингу та блокування, продовжує політику створення схем привласнення державних коштів (за прикладом славнозвісного проекту «Стіна») на створенні нової національної телекомунікаційної мережі, відсторонює суб’єктів ринку від надання послуг органам влади, створює реальну загрозу національній безпеці держави, оскільки вплив зовнішніх факторів на одну мережу (внаслідок аварій, диверсій та ін.) одночасно зумовить припинення функціонування ресурсів усіх органів влади та паралізує їх діяльність" - розповідає Іван Пєтухова.

«Багато запитань до положень щодо „технологічної інформації“, якими влада вкотре спробує обмежити доступ до будь-якої інформації, посилаючись на турботу про кібербезпеку, що дасть можливість створити бар’єр вільному доступу до ринку телекомунікацій нових операторів, що призведе до штучної монополізації цього ринку окремими великими компаніями, знищить конкуренцію на ринку телекомунікаційних послуг. За такий проект Закону голосувати не можна, бо він принесе багато шкоди», — констатує віце-президент УСПП.

«Наступним кроком на шляху згортання свободи слова в Інтернеті може стати ухвалення народними обранцями законопроекту № 6688, — розповідає Олександр Федієнко. — Цей документ дозволяє блокування сайтів без судового рішення. До речі, положення обох антидемократичних проектів законів між собою тісно пов’язані. Якщо регулятор визнає ту, чи іншу інформацію „технологічною“, тобто такою, що загрожує національній безпеці, інтернет-провайдер буде змушений її заблокувати», — пояснив голова правління Інтернет Асоціації України.

Прийняття законопроекту № 6688 за основу і в цілому може спричинити законодавчу колізію.

Ірина Сатарова