Кабмін представив проект чергового кошторису проїдання

Програми, які б які б стратегічно змінювали курс економічного розвитку держави в документі відсутні.

Кабмін представив проект чергового кошторису проїдання

Проект Державного бюджету України на 2018 рік передбачає збільшення витрат на проїдання. Натомість в документі відсутні програми, які б посприяли збільшенню економічного потенціалу країни. Такої думки дотримується голова всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємців», — Сергій Доротич.

Як повідомляє сайт podrobnosti.ua, сьогодні, 22 вересня Кабінет міністрів України на годині запитань для уряду представив кошторис на наступний рік.

«На жаль, я не вважаю бюджетом розвитку проект, запропонований на 2018 рік, — впевнений Сергій Доротич. — Я не побачив жодних програм, які б стосувалися збільшення економічного потенціалу України. Не побачив фінансування заходів, що посприяли б збільшенню робочих місць та розвитку новітніх технологій. А від так, назвати цей документ прогресивним бюджетом дуже важко», — сказав він.

На думку Сергія Доротича, в кошторисі на 2018 рік закладено більше грошей на проїдання ніж в аналогічних документах за минулі роки. Крім того, Україні буде дорожче обходитися утримання чиновників.

«Цей бюджет від своїх попередників відрізняється збільшенням витрат проїдання. Планується виділення додаткових видатків на утримання державного апарату та соціальних фондів. Проект бюджету на 2018 рік відрізняється тим, що збільшує утримання державних структур», — зазначив експерт.

Сергій Дородич не знайшов у проекті кошторису на 2018 рік фінансування заходів, спрямованих на стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу.

«В основі мого бачення лежить позиція підприємців. Вони хотіли б, щоб держава підтримувала і фінансувала програми, які сприятимуть розвитку малого і середнього бізнесу. Нажаль там їх немає. В Україні досі немає інституції, яка би генерувала законодавчі ініціативи на підтримку малого та середнього бізнесу. Таким чином, підприємці залишаються у вільному плаванні, один на один зі своїми проблемами», — повідомив Сергій Доротич.

Згідно з проектом бюджету на 2018 рік, один долар коштуватиме близько 30 гривень. За словами голови «Союз захисту підприємців», деякі експерти вважають такий курс позитивним чинником, здатним стимулювати товарообіг.

«Але я сумніваюсь у такому розвитку подій, бо не побачив програм, які б стратегічно змінювали курс економічного розвитку держави», — сказав Сергій Доротич.

Ірина Сатарова