Вадим Хомаха: говорити про зміну політики Німеччини щодо України поки зарано

Пропутінська «Альтернатива для Німеччини», яка пройшла до Бундестагу впливу на державну політику не матиме.

Вадим Хомаха: говорити про зміну політики Німеччини щодо України поки зарано

Вести мову про зміну офіційного курсу Німеччини щодо України до створення коаліції в Бундестазі та призначення нового міністра закордонних справ ще не на часі. У цьому переконаний керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха.

Нагадаємо, у неділю 24 вересня відбулися вибори до Бундестагу Німеччини. Як повідомляє видання «Deutsche Welle», за попередніми результатами можна виокремити трійку лідерів. Перемогу здобув Блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Анґелою Меркель, набравши 33%. Друге місце з результатом у 20,5% голосів отримала соціал-демократична партія Німеччини. На третьому — правопопулістська партія, відома своєю проросійською позицією «Альтернатива для Німеччини» з 12,6%. Однак не зважаючи, на те що депутати від цієї політичної сили матимуть місця у Бунзестазі, впливовими їх назвати буде не можна.

«Альтернатива для Німеччини» є пропутінською партією. Вона має найвищий відсоток підтримки серед російськомовних мешканців Німеччини. Ці люди живуть у Європейському Союзі, але це не заважає їм його ненавидіти.

Однак близько 13% мандатів у Бундестазі — це насправді не дуже багато. Депутати від «Альтернатива для Німеччини» навряд чи будуть впливовими. Не зважаючи на те, що соціал-демократи відмовились від коаліції з ХДС/ХСС, вони не мають наміру об’єднуватися з популістами. А це позбавляє шансів «Альтернативу для Німеччини» отримати хоча б якусь частину влади", — переконаний Вадим Хомаха.

З точки зору експерта, перед тим, як вести мову про зміну політики Німеччини щодо України, потрібно дочекатися створення коаліції та призначення міністра закордонних справ.

«Тому зараз говорити про зміни недоречно. До завершення формування нової більшості у Бундестазі та призначення нових міністрів, працюватиме уряд Меркель у такому вигляді, в якому він є зараз. Потім будемо дивитися на особу нового міністра закордонних справ. Багато залежатиме від партії, яка його висунула та його бекграунду», — повідомив керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine».

Як зазначив Вадим Хомаха, діючий керівник міністерства закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель та його попередник Франк-Вальтер Штайнмаєр є представниками соціал-демократичної партії.

«Вони дотримуються такої собі поміркованої пропутінської позиції. В першу чергу, йдеться про потребу у комерційній вигоді», — зауважив Вадим Хомаха. Зокрема, мова йшла про німецький інтерес у будівництві так званого «Північного потоку -2» — магістрального газопроводу з Росії до ФРН через Балтійське море.

Що ж до формування коаліції, Експерт впевнений, що незважаючи на відмову соціал-демократичної партії від об’єднання з ХДС/ХСС, більшість у Бундестазі таки сформують.

«Правда, вона може виявитися нестійкою. ХДС/ХСС має можливість об’єднатися з „Вільною демократичною партією“ та „зеленими“. Ці дві сили також отримали місця у Бундестазі», — резюмував експерт.

У випадку, якщо коаліцію у німецькому парламенті так і не створять, Вадим Хомаха не виключає парламентську кризу. Вона може тривати кілька місяців. В гіршому випадку, результатами кризи стануть дострокові вибори до Бундестагу.

Ірина Сатарова