Експерт пояснив, що заважає передачі для України летальної зброї

На думку Віктора Жердицького, на заваді стоїть позиція президента по відношенню до російського агресора.

Експерт пояснив, що заважає передачі для України летальної зброї

Україна навряд чи отримає летальну зброю протягом найближчого часу, бо війни на Донбасі юридично не існує. В цьому переконаний громадський діяч, учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

Як повідомляє «Укрінформ», міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі «Свободи слова» на ICTV заявив, що Україна наближається до рішення щодо надання їй союзниками летальної оборонної зброї. За словами урядовця, відповідні розмови велися в Нью-Йорку та Канаді. Крім того, МЗС України працює з європейськими партнерами.

Віктор Жердицький назвав заяву Павла Клімкіна лише спробою видати бажане за дійсне.

«Про що на зустрічах з представниками іноземних держав тет-а-тет спілкуються міністр закордонних справ і президент Петро Порошенко, ми не знаємо. Вони це приховують. Але ж зрозуміло, що вони намагаються видати бажане за дійсне.

Подібна заява про летальну зброю лунає вже не вперше. Але якщо зважити на позицію головнокомандуючого і МЗС по відношенню до агресора, ймовірність її надання чи то американцями, чи то європейцями, чи то канадцями дуже мала. Чому? Президент так і не оголосив, що частина України окупована, а агресором є Росія. Через це іноземні держави не можуть відкрито підтримувати нас. Вони не мають юридичних документів, де названо Росію агресором", — пояснив громадський діяч.

Учасник «Руху за Суверенний Розвиток» переконаний, що на заваді отриманню Україною летальної зброї стоїть політика Петра Порошенка.

«Наш головнокомандувач не веде оборонну роботу, яку він має здійснювати по відношенню до окупанта. Воєнного стану немає, війну не оголошено. У нас якесь АТО і не зрозуміла на юридичній мові боротьба проти терористів і бойовиків. Так кому надавати зброю, якщо війни не існує юридично?», — зазначив Віктор Жердицький.

З точки зору експерта, Петро Порошенко та його команда ведуть на міжнародному рівні незрозумілу політику щодо вирішення питання Донбасу.

«Адміністрація президента та міністерство закордонних справ винесли внутрішню шизофренію на зовнішню арену. Якщо Порошенко намагається домовитися про введення миротворців ООН на Донбас, то про яку летальну зброю може йти мова? У випадку перебування миротворчого контингенту, бойові дії мають бути припинені, а ворогуючі сторони відведені на велику відстань одна від одної.

Крім того, мені не зрозуміло, чому влада намагається отримати підтримку міжнародної спільноти по виконанню мінських домовленостей з боку Росії? У Росії жодних зобов’язань по їх виконанню немає. Наголошую, жодних", — впевнений Віктор Жердицький.

Ірина Сатарова