Віктор Жердицький: вибухи на складах у Калинівці — справа рук диверсантів

Влада знала про їх організацію, але так і не забезпечила охорону боєприпасів.

Віктор Жердицький: вибухи на складах у Калинівці — справа рук диверсантів

Учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький назвав вибухи артилерійських складів у Калинівці результатом диверсії. Експерт переконаний, що їх спричинила недбалість найвищого керівництва держави.

Як повідомляє «Українська Правда», у Калинівці на Вінничині вибухають артилерійські склади. За даними видання, подія трапилася на 48-му арсеналі міністерства оборони України (в/ч А-1119). У Генштабі повідомили, що до гасіння пожежі, яка сталася на окремих площадках складів ЗСУ, залучили два пожежних танки, пожежні розрахунки військової частини та відповідні розрахунки ДСНС.

Наразі правоохоронці спільно з рятувальниками евакуюють жителів сіл Павлівка, Калинівка та Сальник. Поліція забезпечує охорону майна місцевих мешканців від мародерів.

Віктор Жердицький переконаний, що пожежа на військових складах Калинівки — справа рук диверсантів. Ще до початку вибухів українська влада мала інформацію про їх підготовку. Але не зважаючи на це, вона не змогла забезпечити належну охорону боєприпасів.

«Вибухи на складах організували цілеспрямовано. Ще за 8 годин до їх початку оголосили про проведення антитерористичної операції, яка насправді була антидиверсійною. Таким чином, центральні органи нашої влади знали про підготовку вибухів. Але не зважаючи на це, вони не організували підвищену спеціальну охорону складів. Це — халатність найвищих органів нашої держави. За вибухи мають відповідати не рядові виконавці, а найвище керівництво», — повідомив Віктор Жердицький.

З точки зору експерта, пожежа в Калинівці може бути вигідною, як російським диверсантам, так і українським баригам.

«Хто саме організував вибух і з якою метою, поки невідомо. Це могли зробити російські диверсанти, щоб знищити наші стратегічні запаси боєприпасів. В Україні війна іде вже три з половиною роки, а ми ще й досі не маємо навіть патронного заводу, не кажучи про виробництво більше складних боєприпасів для „ГРАДів“ і „Ураганів“. Може статися ситуація, коли не буде чим воювати. Вже сьогодні по окремим видам зброї існує дефіцит. Саме тому, склади могли підпалити російські диверсанти. Так само не виключаю, що вибух — справа рук когось з українських бариг. Вони могли це зробити, аби покрити свої гнилі справи. Хто саме організував підпал, ми не знаємо. Але можу з впевненістю сказати: склади загорілись точно невипадково», — сказав Віктор Жердицький.

За словами громадського діяча, пожежа в Калинівці — це далеко не перший випадок вибухів на артилерійських складах.

«На жаль, вони вже стали системною проблемою для України, яку досі не можуть вирішити. За останні кілька років це вже третій, або четвертий випадок. Вибухи на військових складах — результати нехлюйського ставлення до боєприпасів і їх охорони», — зазначив він.

Віктор Жердицький також відзначив вагомий внесок української громадськості у допомогу мешканцям Калинівки та інших сіл, які розташовані у зоні лиха.

«Наше суспільство, дуже активно взялося за вирішення проблем місцевих мешканців. З Калинівки і найближчих сіл вдалося евакуювати понад 28 тисяч осіб. Із них — 20 тисяч вивезли силами небайдужих громадян та волонтерів. Організованість наших людей — дуже великий плюс. Вони змогли зібратися, щоб діяти активно і допомогти в критичний момент особам, які постраждали від підпалу складів боєприпасів», — повідомив учасник «Руху за Суверенний Розвиток».

Ірина Сатарова