У Львові почала роботу восьма Школа німецького права

Програма розрахована на студентів останніх курсів юридичних факультетів, аспірантів та молодих випускників. Головна вимога для участі — володіння німецькою мовою.

У Львові почала роботу восьма Школа німецького права

28 вересня на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка стартувало навчання у Школі німецького права. Протягом восьми місяців молоді українські юристислухатимуть лекції від професорів із ФРН. Ті з них, хто успішно складе фінальний іспит, поїдуть на стажуванн до Німеччини. Про це I-UA.tv повідомивсуддя Конституційного Суду України у відставці, один з ініціаторів проведення Школи Віктор Шишкін.

«Оскільки найвище керівництво України говорить про європейський шлях розвитку нашої держави, ми повинні володіти інформацією про Європу. Наприклад, юристам треба знати хоча б елементарні основи правової системи країн Заходу та їх судоустрій. Така інформація українським правникам може стати корисною і на практиці. Справа в тому, що існують міжнародні програми, які передбачають участь наших адвокатів у судочинстві Німеччини. Серед вимог не тільки вільне володіння німецькою мовою, але і знанняправової системи цієї держави. Познайомитися із нею українська молодь зможе у Львові у Школі німецького права», — повідомив Віктор Шишкін.

Ця програма розрахована на студентів останніх курсів юридичних факультетів, аспірантів та молодих випускників. Головна вимога для участі — володіння німецькою мовою. Її знання для успішного навчання є необхідним, оскільки викладати будуть професори з вишів ФРН.

«Після завершення навчання, студенти, які успішно склали фінальні іспити, отримають сертифікати. Крім того, їх очікує тижневе стажування у Німеччині. А для найкращого випускника воно триватиме протягом місяця, він також писатиме наукову роботи під керівництвом професора одного з тамтешніх вишів», — розповів Віктор Шишкін.

Ініціатор школи — Німецький фонд міжнародної правової допомоги та співробітництва. Він є урядовою організацією та існує при федеральному міністерстві юстиції. Завдяки підтримці фондуШкола німецького права проходить у Львові вже восьмий рік поспіль.

«Чесно кажучи, були спроби її організувати і ввишах інших міст України. Подібні курси відбувалися у Національному юридичномууніверситеті імені Ярослава Мудрого в Харкові, а також у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Але, на жаль, достойних результатів по завершенню школи не було. Більшість студентів недостатньо володіли німецькою мовою, щоб проходити стажування в Німеччині», — повідомив Віктор Шишкін.

Саме тому суддя Конституційного Суду України у відставці переконаний, що держава має приділяти увагу популяризації всіх європейських мов, а не тільки англійської.

«Раніше була русифікація України, а тепер, нібито за ініціативи Порошенка, відбувається її англізація. На жаль, інші європейські мови не користуються такоюувагою як англійська. Але ж Європа різнобарвна. Саме тому Україні потрібні фахівці ізінших мов», — констатував він.

Як повідомивВіктор Шишкін, у Львові молодь знайомлять з правовою системою не тільки Німеччини. У місті працюють групи, девивчають правоФранції, Польщі та Австрії.

Ірина Сатарова