Віктор Шишкін: переможців конкурсу на посаду суддів ВСУ можуть визнати нелегітимними

Їх відбір проходив довше, ніж це передбачаено законом.

Віктор Шишкін: переможців конкурсу на посаду суддів ВСУ можуть визнати нелегітимними

Всіх кандидатів у судді Верховного Суду України можуть визнати нелегітимними у зв’язку з недотриманням процедурипроходження конкурсу, яку встановив закон. Такої позиції дотримується суддя Конституційного Суду Україниу відставці Віктор Шишкін.

Як повідомляє «Радіо Свобода», Вища рада правосуддя рекомендувала президентові України Петрові Порошенку 120 кандидатів для призначення на посади суддів Верховного суду. Конкурс у новий ВСУ почався 7 листопада 2016 року. Але тільки 28 липня 2017 році Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила прізвища його переможців. У громадській організації «Центр протидії корупції» повідомили, що зі 120 відібраних ВККС кандидатів до чотирьох касаційних судів у складі Верховного суду 30 мають негативний висновок Громадської ради доброчесності.

Через те, що відбір суддів до нового ВСУ проходив значно довше за відведений законом термін, Віктор Шишкін не виключає можливості визнання переможців конкурсу нелегітимними.

«Все, що відбувається в Україні з судовою системою взагалі і з суддями зокрема — це катастрофа. Всіх, хто пройшов конкурс до нового складу Верховного суду України можна вважати нелегітимними. Справа в тому, що Вища кваліфікаційна комісія суддів порушила встановлену законом процедуру. У законі чітко визначений шестимісячний строк проведення конкурсу. Навіть оголошення його результатів на сьомому місяці було б уже порушенням. А якщо процедуру порушено, то відбір у судді нового складу ВСУ можуть визнати недійсним і незаконним», — зазначив Віктор Шишкін

Ірина Сатарова