У Києві говорили про інформаційні технології

Учасники PKIFORUMUA — 2017 змогли дізнатися більше про проект Закону № 4658 «Про електронні довірчі послуги». Майже весь документ відповідає регламенту ЄС № 910 про електронну ідентифікацію.

У Києві говорили про інформаційні технології

3 та 4 жовтня у Києві, в бізнес-центрі «Леонардо» відбувся четвертий міжнародний PKIFORUMUA — 2017. На ньому обговорили цифрову безпеку України, законопроект № 4658 «Про електронні довірчі послуги», перспективи впровадження нових електронних сервісів та електронної ідентифікації, а також інші питання.

«Інформаційні технології повинні, в першу чергу, забезпечувати потреби людини, — розповідає організаторка форуму — голова асоціації „Інформаційна безпека та інформаційні технології“ Лілія Олексюк. — Якщо ми всі разом: державні органи, громадськість і бізнес досягнемо успіху у їх впровадженні, Україна зможе стати невід’ємною частиною світового цифрового суспільства. Саме для того, щоб усі, хто зацікавлений у розвитку інформаційних технологій могли поспілкуватися і обмінятися досвідом, ми проводимо цей форум. Тут люди мають нагоду обговорити різні питання і прийняти спільні рішення, як рухатися далі», — повідомила вона.

Аналогічні семінари до PKIFORUMUA — 2017 проходять і в державах Європейського Союзу.

«PKI форум України співпрацює з Європейським форумом з електронної цифрового підпису та довірчих послуг. Це схожі заході, які об’єднує подібна тематика», — повідомила керівниця проектів компанії AssecoDataSystems Алла Столярова-Миц.

Учасники форуму обговорили проект Закону № 4658 «Про електронні довірчі послуги». Майже весь документ відповідає регламенту ЄС № 910 про електронну ідентифікацію. Якщо Верховна Рада України підтримає цей законопроект, український цифровий підпис та електронні довірчі послуги отримають шанс на інтеграцію до єдиного цифрового ринку Європейського Союзу.

«Унікальність законопроекту № 4658 полягає в тому що, група, яка працювали над ним, розпочала свою роботу ще в 2013 році, — розповідає експерт в галузі електронного врядування Юрій Козлов. — У цей час регламент ЄС № 910 тільки створювався. Вже тоді ми почали роботу над написанням законопроекту, який замінить діючий Закон України «Про електронний цифровий підпис». Ще у 2013 році ми відслідковували всі тенденції у законодавчому полі ЄС про електронний цифровий підпис, цифрову ідентифікацію і довірчі послуги.

Саме тому, наш законопроект на 80% відповідає регламенту ЄС № 910. Решта 20% стосуються певних особливостей надання довірчих послуг в Україні. По-перше, мова йде про державний нагляд, який регулюється окремим законом, а по-друге існують певні аспекти виходу провайдерів електронних та довірчих послуг на ринок України", — повідомив Юрій Козлов.

Експерт у галузі електронних послуг повідомив, що після прийняття законопроекту № 4658 в Україні діятиме перехідний період. Він дасть можливість провайдерам перейти з однієї моделі надання довірчих послуг на іншу.

Всього у PKIFORUMUA — 2017 взяли участь близько 200 осіб у залі, близько 2300 осіб у ФБ та близько 500 переглядів онлайн трансляції на каналі Ютуб. Це представники органів державної влади, приватні підприємці, фахівці кіберзахисту та розробники засобів електронної ідентифікації та електронного цифрового підпису, оператори мобільного зв’язку, банківські установи та суб’єкти надання платіжних послуг та юристи.

«Ми дуже вдячні організаторам за те, що зібрали таку велику кількість людей, — розповідає представник компанії VirgilSecurityinc Дмитро Матвіїв. — Зараз існує дуже багато задач, пов’язаних з інфраструктурою відкритих ключів. Ми сьогодні в черговий раз переконалася, що і державні органи, і приватний сектор і зарубіжні організації готові до співпраці, вони бажають рухатись вперед, щоб розвивати цей напрямок діяльності», — повідомив він.