Євген Жовтяк: так звана пенсійна реформа — це виборча технологія уряду

Влада на виборах 2019 року робитиме ставку на голоси пенсіонерів

Євген Жовтяк: так звана пенсійна реформа — це виборча технологія уряду

Закон № 6614, який депутати називають реформою, насправді спрямований на скорочення пенсійного фонду. Крім того, він завуальовано передбачає підвищення пенсійного віку. У цьому переконаний громадський діяч Євген Жовтяк.

Як повідомляє «Корреспондент», 3 жовтня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Він вводить вимоги до страхового стажу.

Відтак, для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. За умови наявності стажу від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років — у 65 років.

Втім, українці без страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Її розмір визначатиметься, виходячи з рівня доходів сім’ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на один рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 роки для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

На думку Євгена Жовтяка, затвердивши такі вимоги, Кабінет міністрів та Верховна Рада України підвищили пенсійний вік.

«Уряд називає це збільшенням страхового стажу, який потрібен для виходу на пенсію. Але для великої кількості громадян це призведе до підвищення пенсійного віку до 65 років», — зазначив він.

За новим законом мінімальна пенсія буде становити 1452 гривні. Експерт назвав таке підвищення недостатнім.

«Пенсії трошки зросли. Але вони могли б бути ще більшими, якби уряд провів їх індексацію у 2014, 2015 та 2016 роках. Згадаємо хоча б інфляцію у 2014 році, вона тоді становила близько 50%. У 2015 та 2016 роках вона також була істотною. Відповідно до інфляції, доходи працюючих громадян зросли, і відрахування до пенсійного фонду також збільшилось. Але уряд індексацію пенсій не проводив, чим порушив Конституцію України», — повідомив Євген Жовтяк.

За новим пенсійним законодавством державні службовці, науковці і судді втрачають право на спеціальні пенсії. Крім, того більше не призначатиметься пенсія за вислугою років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та інших, які раніше могли виходити на неї достроково. Виняток зробили лише для військовослужбовців і співробітників силових органів. Євген Жовтяк назвав такі нововведення погіршенням умов виходу на пенсію.

Як бачимо, влада позбавила пенсіонерів деяких виплат. Але найбільше нововведення стосується людей, яких очікує вихід на пенсію у майбутньому. Наприклад, за старим законодавством, громадянин, який брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, міг стати пенсіонером раніше. Тепер для нього це право втрачене.

Я не вважаю цей закон пенсійною реформою. Він був би нею, якби змінилася система нарахувань пенсій. Але нічого подібного не сталось. Існуюча система залишилась, натомість погіршуються умови виходу на пенсію", — розповів громадський діяч.

На думку Євгена Жовтяка, закон спрямований, у першу чергу, на скорочення дефіциту пенсійного фонду на вимогу МВФ.

«Законопроект має на меті скоротити кількість пенсіонерів. Тобто, люди що за старим законодавством мали право невдовзі піти на пенсію, його втратили. Тепер, їм доведеться почекати ще кілька років. Саме це дасть уряду таке бажане для нього скорочення дефіциту пенсійного фонду, щоб виконати вимогу МВФ», — зазначив він.

Експерт вважає, що так звана пенсійна реформа є передвиборчою технологією. Підвищивши громадянам пенсії, влада розраховує отримати їх голоси на виборах у 2019 році.

«Насправді, це не пенсійна реформа — це виборча технологія уряду. До початку передвиборчої компанії 2019 року, залишається рік з ґаком. Уряд зрозумів, що серед працюючого населення він не зможе собі здобути прихильність, зробив ставку на пенсіонерів. Влада проводитиме серед них агітацію і буде казати: „Ми ж вам підвищили пенсію, тепер голосуйте за нас“. Ось вам і вся реформа», — констатував Євген Жовтяк.

Ірина Сатарова