Експерт розповів, чому церква МП це не тільки п’ята колона, а й духовно-політичний зашморг на шиї України

Держава не зробила достатньо кроків для того, щоб ліквідувати діяльність російської православної церкви на теренах України, хоча їх священики допомагали ворогу.

Експерт розповів, чому церква МП це не тільки п’ята колона, а й духовно-політичний зашморг на шиї України

Про це заявив доктор філософських наук, професор Острозької Академії Петро Кралюк.

«Держава не зробила достатньо кроків для того, щоб ліквідувати діяльність російської православної церкви на теренах України. Хоча вона себе іменує УПЦ. Вона з’явилася у 1990 році, тоді церкві була надана грамота, яка передбачала самостійність цієї структури. До того часу був екзархат РПЦ. По суті він залишився і зараз. Адже навіть отримавши грамоту Олексія 2 на самоуправління, церква залишалася в структурі московського патріархату, тобто російської православної церкви. Вище керівництво УПЦ МП входить до складу синоду РПЦ. Проте була надана самостійність у внутрішньому самоуправлінні. В 2008 році, коли помер патріарх Олексій та з’явився патріарх Кирило, про його зв’язки зі спецслужбами, говорили й говорять до сьогоднішнього часу. При цьому грамота про самостійність УПЦ МП була ліквідована. Були внесені певні зміни у статут. В цих змінах не згадується про РПЦ, але є посилання на Олексія 2. Воно чітко говорить про те, що УПЦ і далі є складовою частиною московського патріархату», — каже експерт.

За його словами, УПЦ має за законом стати РПЦ.

«В 2018 році Рада прийняла закон, згідно якого релігійні організації, центри яких перебувають за кордоном, мусять привести свою назву у відповідність до цього. На території України є кілька російських церков. Але УПЦ МП іменує себе чомусь українською. Проте вона підпадає під перейменування. Її підтримують олігархи. Зокрема, відомий олігарх Новінський. Він є наглядачем за цією церквою. Тому завдяки впливу, суд заблокував перейменування УПЦ. Однак це рішення стосується тільки Києва та області. Тому в інших областях УПЦ МП має бути перейменована на РПЦ. Після цього частина прихожан може відійти», — уточнює експерт.

Він підкреслив, що священики УПЦ під час повномасштабного вторгнення допомагали ворогу — надавали розвідувальні данні та зустрічали окупантів з хлібом та сіллю.

«Була затримана низка священиків. Але потім завдяки діям СБУ, зокрема колишнього очільника Служби безпеки Баканова, їх відпустили.

За його словами, зараз в Раді розглядаються закони, які забороняють діяльність УПЦ на території України.

Рекомендовані публікації