Чергове засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку

На 22.02.2018 було заплановано чергового засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку, проведення якого по факту було поставлено під зрив у зв’язку з неприбуттям на захід керівництва Держспецзв’язку.

Чергове засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку

На 22.02.2018 було заплановано чергового засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку, проведення якого по факту було поставлено під зрив у зв’язку з неприбуттям на захід керівництва Держспецзв’язку.

Більшість членів Громадської ради таки підтримали проведення засідання, проте низку питань перенесли на позачергове засідання, яке запланували на перші числа березня місяця.

  • Зокрема перенесено обговорення з Головою Держспецзв’язку:
  • ключових питань для ринку та громадськості;
  • підсумків діяльності Громадської ради та Держспецзв’язку у 2017 році та планів спільних заходів на 2018 рік;
  • інформації про виконання бюджету органу за 2017 рік;
  • роботи Комітету з питань стратегії розвитку зв’язку;
  • питань взаємодії при підготовці проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про санкції» та проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Гостра дискусія відбулася при розгляді проектів законів та постанов КМУ.

Присутніми було нагадано про зволікання Держспецзв’язку з розглядом зауважень та пропозицій, не проведення публічних консультації та ігнорування виконання рішень щодо спільного доопрацювання проектів, порушення термінів надання відповідей на листи інститутів громадянського суспільства.

При обговоренні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» булозауважено на неприпустимість створення проектом системи контролю за інформаційними ресурсами за практиками тоталітарних країн, яка дає можливість державним органам, військовим формуванням, тощо визначати ці ресурси державними без права цих органів на їх володіння. При цьому самі розробники проекту навіть не змогли розпізнати підтекст проекту, та виявити схему порушення конституційних прав громадян та незаконне втручання державних органів у господарську діяльність при провадженні новацій, та взяли час на опрацювання питання.

Причин, за якими було винесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про санкції» на засідання КМУ для подальшого направлення до ВРУ без запланованого спільного доопрацювання, так і не було озвучено. Хоча усі розуміють, що у варіанті, який направлено проект до ВРУ під санкції можуть потрапити українські суб’єкти, віднесені до об’єктів критичної інфраструктури, що не сприятиме можливості невідкладного та ефективного реагування на наявні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці України, які можуть реалізовуватися державою-агресором.

Найбільше зауважень було висловлено під час обговорення чергового проекту постанови КМУ «Про реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Нерозуміння питання щодо виходу з безглуздої ситуації, як для виконавців проекту та і тих, хто штовхає їх на такі кроки, змушує Громадську раду підготувати проект відкритого звернення до керівників держави стосовно того, як їх дурять, обіцяючи створення «ефективної» системи блокування інтернет ресурсів без рішень суду.

http://cst.org.ua/vihdna-korespondencya-do-vr-ukrayini-za-2017-rk/603-schodo-proektu-pkmu-pro-realizaciiu-i-monitoryng-efektyvnosti-personalnyh-specialnyh-ekonomichnyh-ta-inshyh-obmezhuvalnyh-zahodiv-sankcii.html

http://cst.org.ua/vihdna-korespondencya-do-vr-ukrayini-za-2017-rk/556-schodo-proektu-pkmu-pro-realizaciiu-i-monitoryng-efektyvnosti-personalnyh-specialnyh-ekonomichnyh-ta-inshyh-obmezhuvalnyh-zahodiv-sankcii.html

Члени Громадської затвердили план роботи на 2018 рік, а також взяли до відома інформацію щодо:

  • продовження громадського обговорення проекту наказу «Про внесення змін до Граничних тарифів на послуги конфіденційного зв’язку»;
  • стосовно створення спільної робочої групи з питань реалізації Указу Президента України від 30.08.2017 № 254/2017 в частині сприяння розвитку державно-приватного партнерства та впровадженню механізмів залучення фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до виконання завдань Держспецзв’язку;
  • результатів звернення Української асоціації досконалості та якості стосовно підвищення досконалості діяльності органів виконавчої влади;
  • результатів звернення громадської спілки «Всеукраїнська радіоаматорська ліга» стосовно внесення змін в Національну таблицю розподілу смуг радіочастот України щодо радіоаматорських діапазонів частот;
  • про результати досліджень та опитувань проведених мНУО «Європейська Медіа Платформа» щодо Дорожньої карти з наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері телекомунікацій та щодо кібербезпеки очима української молоді.

За результатами розгляду звернення ГО «ІСЕД» щодо відкликання їхнього представника, прийняли рішення припинити членство в Громадській раді Козлова Миколи Володимировича.

Визначено попередню дату наступного чергового засідання Громадської ради — 19 квітня.