Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

8 лютого 2017 року відбулося чергове засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

Після провальних спроб зібрати Комітет наприкінці 2016 року, сьогодні Комітет мав кворум і зміг працювати. Проте, залишається проблема попереднього року, частина членів Комітету так і не ходить на засідання: Бабенко Валерій Борисович, Гринів Ігор Олексійович, Усов Костянтин Глібович.

Не дарма Комітет за результатами досліджень має лише 4% результативності законопроектної роботи та 18 балів/53% за рейтингом прозорості роботи.

На початку засідання голова Комітету доповів про підсумки чергового Дня І Т у парламенті. Цей день відзначився прийняттям Закону «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» та направленням на доопрацювання проекту Закону «Про електронні довірчі послуги» № 4685 після розгляду у другому читанні.

При цьому провину за неприйняття цього проекту він поклав на народних депутатів, які нібито сплутали його з законами про електронні комунікації, які не бажали розглядати.

Можливо це дійсно так і є, бо відкладення розгляду законопроектів про електронні комунікації (№ 3549−1, № 3549−1/П1; № 3549−3; № 3549−4) відбулося через те, що вони не мають підтримки громадськості, суб’єктів ринку, ГНЕУ ВРУ, самих народних депутатів, через норми та положення, які суперечать Конституції України, не відповідають законодавству України та рекомендаціям ЄС, обмежують конституційні права громадян, суперечать єдиній державній політиці та створюють умови для узурпації влади в сфері інформатизації та зв’язку (електронних комунікацій).

Згідно порядку денного Комітет розглянув низку питань.

Так, члени Комітету не підтримали законопроекти н.д. Л. Денісової:

  • про внесення змін до Закону України «Про радіочастотний ресурс України» (щодо забезпечення умов ефективного використання радіочастотного ресурсу)" (р.№ 5019);
  • про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення умов ефективного використання радіочастотного ресурсу (р.№ 5020);
  • про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення умов ефективного використання радіочастотного ресурсу (р.№ 5021).

Зазначені ЗП мають лише негативні висновки, зокрема Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції.

Практична дискусія розгорнулася при розгляді законопроекту про радіочастотний ресурс України (р.№ 5051, н.д. О. Данченко та ін.).

Згідно доповіді керівника Секретаріату Комітету, з органів влади цей ЗП підтримав лише НКРЗІ. Усі ЦОВВ, КМУ, ГНЕУ та ЮрУ ВРУ — проти.

В ході обговорення члени Комітету та запрошені не змогли переконати розробника відкликати ЗП, спільно доопрацювати та подати нову редакцію, з урахуванням зауважень та пропозицій.

За підсумком Комітет не прийняв рішень щодо подальшої долі ЗП та взяв інформацію до відома.

На думку експертів, окремі положення ЗП не відповідають Конституції та законодавству України і без приведення їх у відповідність законодавчий акт не матиме підтримки у парламентаріїв.

Також, члени комісії не підтримали ЗП про внесення змін до статті 5 Закону України «Про Р Ч України» (р.№ 5452, КМУ).

Було відзначено, що робота Національного космічного агентства не прозора, на запити депутатів та Комітету не відповідають, потребує більш глибока робота щодо уточнення питань його діяльності.

В ході обговорення питання «Про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України» (Постанова Верховної Ради України № 1073 від 15 квітня 2016 року), було відзначено, що КМУ переклав відповідальність за виконання рекомендацій на ЦОВВи, тому узагальненого аналізу виконання немає.

57 органів влади подали відповіді типу: Організували, активизували, забезпечили. А по факту жодной виконаной рекомендаці. «Страйк по-італійські», так назвали присутні матеріали розгляду та відповіді КМУ, які під собою нічого не мають.

Комітету запропоновано провести вибірку по конкретних питаннях, визначити головні та провести додатковий розгляд.

Затверджено План міжнародних зв’язків Комітету на 2017 рік (7 заходів).

Також було розглянуто питання з назвою «Про виконанням законодавства у сфері інформаційних технологій, зокрема наданні хмарних сервісів (Компанія De Novo)».

По факту, було оприлюднено інформацію щодо конфлікту між компанією De Novo та Фіскальною службою. За словами представника компанії, в ході планової перевірки ДФС, вони не змогли довести правомірність використання ліцензій Компанії «Майкрософт», які отримали за відповідною угодою та в подальшому передають у суборенду іншим компаніям. ДФС вимагає поставити ці ліцензії на баланс, що потребує сплати понад 6 млн., а компанія цього ніколи не робила. На цей час готується позов до суду.

Підтримати компанію в Комітеті прийшов сам заступник Адміністрації Президента Д. Шимків, який зазначив, що українське законодавство застаріле і має неоднозначне трактування питань програмного забезпечення, тому компанія потребує захисту, в т. ч. Комітетом від ДФС.

Після обговорення питання, де було підкреслено, що Комітет не може втручатися в господарську діяльність, було запропоновано:

  • звернутися до Компанії «Майкрософт» з запитом щодо контракту з De Novo;
  • сформувати галузеву експертизу, звернувшись до юридичних компаній;
  • звернутися до ДФС (без назв компаній) та запропонувати запровадити мораторій;
  • прийняти якесь парламентське рішення для усієї галузі, наприклад розробити законопроект, можливо не як окремий акт, а у вигляді змін до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (4302 від 24.03.2016 року) (!? який ховають від другого читання, чекаючи, що буде час, коли депутати зможуть домовитись — примітка автора новини).