Український авіапром: як його врятувати? (2 частина)

Міністерство внутрішніх справ України та міністерство Європи і закордонних справ Франції нещодавно підписали Меморандум про постачання в Україну 55 вертольотів компанії Airbus Helicopters.

Український авіапром: як його врятувати? (2 частина)

ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНСЬКОГО ВЕРТОЛЬТОБУДУВАННЯ

— Міністерство внутрішніх справ України та міністерство Європи і закордонних справ Франції нещодавно підписали Меморандум про постачання в Україну 55 вертольотів компанії Airbus Helicopters. У мене була розмова з директором з корпоративних прав та інвестиційних проектів компанії «Мотор Січ» Володимиром Семеновим, він говорив, що в цьому році компанія і суміжні підприємства досягли повної локалізації виробництва вертольотів в Україні. Виникає питання: чому ми, розробляючи свій український вертоліт, купуємо вертольоти за кордоном?

— Угода про закупівлю вертольотів іноземного виробництва — це прояв антипротекціонізму на державному рівні. Ще кілька років тому Кабінетом Міністрів було прийнято рішення про те, що компанія «Мотор Січ» стане основним підприємством для виробництва вертольотів, а В’ячеслав Богуслаєв затверджений генеральним конструктором з розробки вертольотів в Україні.

Це рішення було прийнято відповідно до європейських вимог сертифікації по EASA Part 21 і міжнародним навігаційним правилам. Тому наша країна має повне право розробляти і виробляти вертольоти. За 5 років українськими авіабудівними підприємствами була пророблена колосальна робота по створенню вітчизняного вертольоту. Особливо виділяю «Мотор Січ» і «Івченко-Прогрес», які спроектували і створили нові редуктора, зробили модернізацію ряду вертольотів, які сертифікували, і вони отримали право на життя. Вони вже сьогодні обслуговують українську армію, обслуговують ДСНС, МВС і досить успішно. Якщо говорити про цикл виробництва, то сьогодні закуплено необхідне обладнання в Сполучених Штатах з виробництва новітніх композитних лопатей. Це замикання циклу виробництва будь-яких вертольотів в Україні. Тому мені незрозумілі заяви про необхідність придбання такої великої кількості вертольотів у закордонних виробників. Це, так чи інакше, завдасть удар нашому молодому, але дуже перспективному вертольотобудуванню.

— 16 квітня в Запоріжжі протестували перший вертоліт, виготовлений виключно з вітчизняних комплектуючих МСБ-2 «Надія». Сертифікацію планує завершити в 2018 році. Наскільки конкурентоспроможним є цей вертоліт в порівнянні із зарубіжними аналогами?

— Вертоліт дуже перспективний з льотних характеристик. Хоча він створений на базі радянського Мі-2, але це його глибока модернізація: новий сучасний економічний двигун АІ450М, розроблений ДП «Івченко-Прогрес» і виготовляється компанією «Мотор Січ», нова сучасна скляна кабіна, авіоніка. По суті, це зовсім інша машина: вантажопідйомність в кілька разів вище, дальність польоту — близько тисячі кілометрів, знизився шум, за рахунок застосування композитних матеріалів вага вертольоту знизилась на 400 кг. Переваг маса. І головне — ціна. Розробка «Мотор Січ» в 2,5 рази дешевше закордонних аналогів. Для порівняння, вертоліт Airbus Helicopters H125 коштує близько 3 млн €. Можна підрахувати орієнтовну вартість закупівлі французьких вертольотів — це мільярди гривень. До того ж необхідно створити спеціальну інфраструктуру, сервіс, навчити пілотів. На моє переконання, ці гроші потрібно було б направити на підтримку українського авіапрому.

— Скільки потрібно часу, щоб в Україні побудувати 55 вертольотів?

— Якби таке замовлення існувало, то сьогоднішній стан українського вертольотобудування дозволило б за 6−10 років, в залежності від потреб, побудувати ці вертольоти. При цьому: всі податки платяться в Україні, створюються нові високотехнологічні робочі місця з високими зарплатами, розвивається галузь (далі буде).

Далі буде…

Підготував Юрій Іванченко