Засідання комітетів Верховної Ради України

Згідно з тижневим графіком засідань комітетів Верховної Ради України на 22 лютого планувалось розгляд питань, що можуть суттєво вплинути на подальшу діяльність у сфері зв’язку та інформатизації.

Засідання комітетів Верховної Ради України

Так, у комітеті з питань культури і духовності, планувалось розглянути питання «Про стан проходження проекту Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», який був за ветований Президентом України.

У комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, планувалося розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю (р.№ 2133а, н.д. А. Кожем’якін та ін.), та альтернативний ПЗ про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю (р.№ 2133а-1, н.д. І. Мосійчук).

У комітеті з питань інформатизації та зв’язку — ПЗ про основні засади забезпечення кібербезпеки України (р.№ 2126а , друге читання).

За інформацією, питаннями зацікавилися представники низки громадських організацій, бо до усіх цих проектів було багато зауважень та пропозицій, тому відповідно до порядку доступу на засідання комітетів були своєчасно подані заявки на участь представників.

Цікаво, але комітет з питань культури і духовності, мабуть злякавшись громадськість, без пояснень скасував засідання. Посилання на бачення громадськості на цей проект: https://www.nau.inet.ua/law/171-splniy-list-prezidentu-schodo-vetuvannya-zakonu-ukrayini-pro-derzhavnu-pdtrimku-knematografyi-v-ukrayin.html

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, мабуть з такої ж причини, переніс розгляд питань на невизначений термін, бо за експертними оцінками ПЗ р.№ 2133а повторює норми та положення, що повторюють злочинний закон від 16 січня 2014 року https://www.nau.inet.ua/law/158-listuvannya-schodo-proektu-zakonu-2133a-vd-19 062 016-roku.html

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2133a/kochemyakin.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2133a/2.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2133a/3.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2133a/4a.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2133a/danchenko.jpeg

http://www.inau.org.ua/52.3866.0.0.1.0.phtml (спільний лист)

Згідно з графіком працював лише комітет з питань інформатизації та зв’язку, хоча і у скороченому складі (Гринів Ігор Олексійович, Усов Костянтин Глібович, Мороко Юрій Миколайович були відсутні), проблема відвідування та результативності залишається не вирішеною.

Щодо розгляду проекту р.№ 2126адо другого читання зауважимо, що розглянуто 174 правки, подані народними депутатами.

Частина з них врахована, частина відхилена, понад 10 правок залишена для доопрацювання і можуть стати предметом так званого торгу (додаткових консултацій).

Так, Національний банк України запропонував надати йому повноваження з кібербезпеки у сфері банківської діяльності та можливість створення власного CERT.

Народні депутати запропонували, зокрема:

— нові визначення (терміни) щодо кібер- питань;

— надати більш ширші повноваження Держспецзв’язку щодо поширення системи КСЗІ на усі ІТС, де обробляється інформація державних інформаційних ресурсів, що на їх думку дасть можливість захистити усі бази, реєстри і таке інше, бо йде масове перереєстрування майна на інших суб’єктів, рейдерські захоплення тощо;

— доповнити ПЗ питаннями кіберзахисту електронних майданчиків, хостінгу, інтернет-сервіс-провайдерів, хмарних технологій тощо;

— прописати питання страхування і виконання зобов’язань, зовнішнього аудиту кібербезпеки, зокрема доступу до систем, де функціонує інформація з обмеженим доступом, парламентського контролю, тощо.

Особлива дискусія відбулася щодо різного бачення питань повноважень Президента, КМУ, ВРУ, РНБО і їх пов’язаності, особливості їх виконання у парламентсько-президентській республіки, питання балансу гилок влади.

Більш ґрунтовний аналіз можна буде зробити після доопрацювання та оприлюднення проекту на сайті ВРУ.

До першого читання надавалися наступні пропозиції:

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2126a/5.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2126a/2a.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/lupen1/VRU/2126a/danchenko.jpeg

https://www.nau.inet.ua/law/153-listuvannya-schodo-proektv-zakonu-ukrayini-pro-osnovn-zasadi-zabezpechennya-kberbezpeki-ukrayini-zareyestrovanogo-u-verhovny-rad-ukrayini-19-chervnya-2015-roku-za-2126a-ta-nadanogo-na-zamnu-v.html

https://www.nau.inet.ua/news/151-list-schodo-nedopuschennya-zaprovadzhennya-novacy-yak-superechat-konstitucyi-ta-zakonodavstvu-ukrayini-y-yes.html

https://www.nau.inet.ua/news/66-zauvazhennya-do-proektu-zakonu-ukrayini-2126a.html

https://www.nau.inet.ua/news/96-splne-zvernennya-schodo-proektu-zakonu-reyestr-2126a-vd-19 062 015-r.html

http://www.inau.org.ua/52.3842.0.0.1.0.phtml