Радіочастотний моніторинг

22 березня відбулася нарада з обговорення проекту рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Положення про радіочастотний моніторинг у смугах радіочастот загального користування».

Радіочастотний моніторинг

НКРЗІ разом з УДЦР запропонували нові ініціативи щодо:

  • уточнення деяких питань термінології (нове визначення «інструментальної оцінки параметрів випромінювання РЕЗ (ВП)»);
  • скасування основних показників ефективності здійснення РЧ моніторингу, на підставі яких УДЦР розробляє заходи з вдосконалення системи технічного контролю;
  • уточнення питань звітності УДЦР перед НКРЗІ;
  • скасування підготовки обґрунтованих рекомендацій УДЦР для прийняття відповідних рішень НКРЗІ щодо підвищення ефективності використання РЧР та задоволення потреб у ньому для розвитку діючих та впровадження новітніх радіо технологій.

Бурхливому обговоренню піддалася ініціатива НКРЗІ запровадити новий підхід щодо складанні протоколів про адміністративні правопорушення.

Новаціями пропонується уповноважити посадових осіб НКРЗІ за результатами опрацювання наданої УДЦР інформації складати протоколи про адміністративні правопорушення без проведення заходів державного нагляду.

Представники громадськості висловили критичні зауваження щодо обговорених питань.

Зі слів Олега Гусєва, це чергова спроба НКРЗІ обійти вимоги закону та запровадити новий репресійний механізм впливу на законослухняних користувачів РЧР, які ще й платять кошти за проведений РЧ моніторинг. При цьому ці новації жодним чином не вплинуть на тих, хто користується РЧ ресурсом без необхідних дозвільних документів.

Це не перша спроба НКРЗІ створити якусь схему впливу у сфері користування РЧР. Попередня новація у вигляді проекту Положення взаємодії з Національною поліцією повернута Державною регуляторною службою України на доопрацювання.