Кількість біженців з України досягла приблизно 4 млн

Війна Росії проти України, розпочата 24 лютого, змусила 5 млн 34,44 тис. осіб станом на середину дня 19 квітня залишити країну у пошуках безпеки, захисту та допомоги, такі дані опублікувало управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Воно також вперше оприлюднило дані про потік на в'їзд в Україну з посиланням на Держприкордонслужбу, згідно з якими з 28 лютого до 18 квітня він склав 948,5 тис. осіб, тоді як речник відомства Андрій Демченко в середу оцінив його з 24 лютого в 1,1 млн.

Управління уточнює, що на частку українсько-польського кордону припало 56,1% усіх, хто виїхав: 2 млн 825,46 тис. За даними прикордонного відомства Польщі на ранок середи, з початку війни в країну з України в'їхало 2,863 млн осіб, а у зворотному напрямку пройшло 756 тис.

Румунія з Молдовою прийняли 821,52 тис., до Угорщини прибуло 471,08 тис., до Словаччини — 342,81 тис.

В останній місяць у зведеннях ООН прискореними темпами порівняно з країнами ЄС та Молдови зростає кількість тих, хто перетнув кордон Росії та Білорусі: на 19 квітня вона досягла відповідно 549,81 тис. та 23,76 тис.

Для порівняння: якщо з 15 березня кількість тих, хто в'їхав до Польщі, Угорщини, Словаччини, збільшився на 58−78%, то до Росії — у 3,8 раза, до Білорусі — у 19 разів. За даними української влади, значну частину українських громадян було переміщено на територію Росії та Білорусі із зони бойових дій або з окупованих територій проти їхньої волі через відсутність гуманітарних коридорів в Україну.

Загалом потік на виїзд сильно сповільнився порівняно з початком війни і поступово стабілізується: якщо за перші 19 днів війни з України виїхало 3 млн осіб, то на збільшення ще на півмільйона потрібно спочатку шість днів, потім — дев'ять, а на наступні два прирости по півмільйона — по одинадцять днів.

На європейські великодні свята Держприкордонслужба вперше з початку війни в окремі дні фіксувала більший потік на в'їзд до України на західному кордоні, ніж на виїзд. Загалом за останні 7 днів з країни виїхало близько 250 тис. осіб, а в'їхало — 225 тис.

УВКБ ООН зазначає, що на середину 2021 року у світі було 53,47 тис. українських біженців, які просили відповідний статус, з яких у Європі — 36,49 тис.

Українську діаспору у світі на середину 2020 року УВКБ ООН оцінювало у 6,1 млн, зокрема в Європі — 5 млн.

Організація уточнює, що право на вільне пересування в межах Шенгенської зони означає, що в Європейському союзі дуже мало прикордонного контролю, тому дані про прибуття до Угорщини, Польщі та Словаччини відображають лише перетин кордону в цих країнах, проте, за оцінками ООН, велика кількість людей переїхали до інших країн.

Крім того, УВКБ ООН не враховує осіб із прикордонних країн, які виїжджають з України та повертаються додому.