Влада разом олігархами та росіянами знищила нафтопереробну галузь в Україні — експерт

Через неправильну політику Україна втратила нафтопереробну галузь та стала залежною від західних партнерів.

Влада разом олігархами та росіянами знищила нафтопереробну галузь в Україні — експерт

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv розповів економічний експерт Юрій Смелянський.

«За часів незалежності Україна мала у своєму розпорядженні 6 нафтопереробних заводів. Потужності яких дозволяли переробляти майже 43 мільйони тонн нафти на рік. Це покривало би потреби України, плюс залишалося для експорту», — сказав Юрій Смелянський.

За його словами, всі ці потужності були у власності ворогів або тих, для кого Україна — це бізнес територія для спустошення і заробляння грошей. Через неправильну політику країна втратила нафтопереробну галузь.

«Власниками Кременчуцького НПЗ є група „Приват“, також пакети акцій є у держави. Потужність цього НПЗ становить 18,6 мільйонів тонн нафти на рік. Завод зупинився 21 квітня 2022 року після обстрілу російськими ракетами. Другий завод знаходився в Лисичанську. Власник — „Роснафта“. Потужність переробки становила 8 млн тонн нафти на рік. Робота заводу зупинилася 15 березня 2022 року. Херсонський завод переробляв 7 млн тон на рік, але зупинився в серпні 2005 року. Також нафту переробляв Дрогобицький НПЗ, який зупинився в січні 2012 року. Його акції належали російській компанії та групі „Приват“. Ще один НПЗ був в Одесі. Його власниками були „регіонали“. НПЗ переробляв 2,8 млн тон нафти на рік. Зупинився в жовтні 2010. Останній — це Надвірнянський НПЗ, який знаходився в Івано-Франківській області. Власник група „Приват“. Він зупинив свою роботу в травні 2009 року», — підкреслив Юрій Смелянський.

За його підрахунками, лише за період з 1990 року по 2000 рік, обсяг переробки нафти в України скоротився на 71%.

«Тому можна впевнено говорити, що росіяни через нафтопереробну галузь, тобто через її ліквідацію деіндустріалізували Україну. Допомагала їм в цьому українська влада та українські олігархи. Тому на сьогоднішній день ми залежні від імпорту. Тобто від допомоги західних партнерів. Інших варіантів у нас немає. Через це в Україні й виникла паливна криза», — резюмував Юрій Смелянський.